India, Tádzs Mahal (Taj Mahal)

T. Mary
T. Mary:
adatlapja
Családfája:
"T. Mary családfája" elnevezésű, titkos családfa tagja, melyben jelenleg 1 személy szerepel.
Legújabb nyilvános láthatóságú helyei:
Amritsar, Aranytemplom (Golden Temple)
Tádzs Mahal (Taj Mahal)
Legújabb hozzászólásai:
• 10 év 7 hónapja érkezett:
Ez aranyos :) Jó éjt!
Legnagyobb családfák
Legújabb hozzászólások
Legtöbbször nézték
Legtöbb szavazat
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

| Regisztráció | Jelszó? |
 

Legtöbb hely
Legújabb videofilmek
Legtöbb hozzászólás

Megosztás és letöltés: Tádzs Mahal (Taj Mahal)
Helyszín: India, Tádzs Mahal (Taj Mahal)
India
   27,174427   78,042154

 
10 év 7 hónapja érkezett
T. Mary itt volt: India, Tádzs Mahal (Taj Mahal)
23247
1
14
5
0
Sziasztok!

Két éve voltunk Indiában, akkor jutottunk többek között ide is. A Tádzs Mahal az indiai Agrában található építmény. 1631 és 1654 között építette a feljegyzések szerint 20 000 munkás.

Az épületet a XVII. században élt Sandzsahán császár építette szeretett felesége Mumtaz Mahal halálakor. Mumtaz gyerekszülésbe halt bele 1630-ban, és a császár, India ötödik mogulja szerette volna, ha Agrában, ahol az uralkodói udvar helyszínén egy fehér márvány síremléket építenek az emlékére. A történetírók szerint Mumtaz Mahal, 1612-ben tartott menyegzőjükön arra kérte férjét, hogy ha majd meghal, többet ne vegyen más asszonyt maga mellé, és olyan sírt építtessen emlékére, amely nevét örökre emlékezetessé teszi.

Az épület Ahmad Lahorit tervei alapján készült. A legenda szerint az uralkodó az építkezés befejezése után Ahmad Lahoritot megvakíttatta, hogy soha ne építhessen még egy ilyen pompázatos épületet.


Az épület kövei India és Ázsia több kőfejtőjéből származnak. Állítólag több mint 1000 elefánt hordta az anyagot az építések alatt. A márványtömbök Rádzsasztánból származnak a jáspis Pandzsábból a kristály Kínából. A türkiz Tibetből a szafir Srí Lankáról. Az építés összes költsége mai értéken számolva meghaladta az 500 millió dollárt.

Az épület előtt hatalmas méretű iszlám típusú kert terül el. A kert 300×300 méteres, közepén egy kispatakból kialakított nagyobb meder található, amely kövekkel van kirakva. A patak szélét halált jelképező ciprussal és életet szimbolizáló gyümölcsfákkal ültették körbe.

A Tádzs Mahal 1983 óta a Világörökség része, s évente több mint 3 millió turista keresi fel az emlékművet.


Címkék: tádzs mahal, taj mahal, india, látnivaló, épület, nyaralás, nevezetesség, világörökség
Webcím: http://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%A1dzs_Mahal

Közvetlen link:
Térkép beillesztése saját weblapba, blogba: [?]

Új hozzászólás írása előtt be kell jelentkezni!

 
nikita80 hozzászólása 10 év 7 hónapja érkezett
Gyönyörű és mesés, nagyon szeretnék eljutni egyszer ide is!!!
Nagyon szépek a képek és szuper a leírás is :)
Láttad már?
Címke felhő

anglia, ausztria, balaton, budapest, csehország, duna, egyiptom, egypt, erdély, erdő, felső-ausztria, fénylánc, folyó, geocaching, geoláda, görögország, gps útvonal, hegy, horvátország, hotel, hungary, ireland, írország, italia, kastély, kirándulás, látnivaló, lengyelország, linz, london, magyarország, mc-bubu, múzeum, németország, nyaralás, oberösterreich, olasz köztársaság, olaszország, otthon, österreich, park, pécs, reggio lazio, repubblica italiana, rom, roma, róma, románia, rome, spanyolország, strand, svájc, szabadidő, szállítás, sziget, szlovákia, szlovénia, táj, templom, tenger, tengerpart, természet, , tunézia, túra, tündüs & zo-, vár, város, víz, worldwalk

Navigációs hivatkozások kihagyásaKezdőlap » Itt voltam Copyright © 2007-2018 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva! | Készült: Animare Stúdió | Ügyfélszolgálat |
| Hírek | Facebook | Blog | Oldaltérkép | Sajtószoba | Felhasználási feltételek | Adatvédelem |