Magyarország, Zebegény

nikita80
nikita80:
adatlapja
Családfája:
nikita80 még nem készítette el a családfáját.
Legújabb nyilvános láthatóságú helyei:
Köln - Kölni Dóm
Balatonkenese
Duino
Cannes
Zebegény
Tihany
Brachbach
Villach 2.
Villach
Legnagyobb családfák
Legújabb hozzászólások
4 hónap 24 napja érkezett
Lacus: Mint kiindulási bázis, innen a Villa Puntá-ból mentünk Portorož-ba,...

4 hónap 26 napja érkezett
szalay2: Igen és ez ajánlható mindenkinek, még a túrázást sem nagyon kedvelőknek,...

4 hónap 26 napja érkezett
Horizont: Hát ez nagyon jó lehetett :)

5 hónap 2 napja érkezett
Horizont: Csodálatos :)

5 hónap 12 napja érkezett
Horizont: Ez nagyon érdekes volt, hírét se hallottam eddig. Köszi :)

Legtöbbször nézték
Legtöbb szavazat
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

| Regisztráció | Jelszó? |
 

Legtöbb hely
Legújabb videofilmek
Legtöbb hozzászólás

Megosztás és letöltés: Zebegény
Helyszín: Magyarország, Zebegény
Magyarország
   47,801351   18,909187

 
10 év 7 hónapja érkezett
nikita80 itt volt: Magyarország, Zebegény
18034
3
10
6
0
Zebegény címerének domináns színe a kék, ami a Dunához való erős kötődést jelenti, ugyanakkor a község szerves része az őt körülölelő zöld erdőség is. A település, kialakulásának kezdeti időszakában egyházi birtok volt, ahol gazdag gyümölcsöskertek voltak. A kivont karddal koronát tartó vitézek, a korona alatt lévő szőlőtőkével ennek a gazdag gyümölcstermő vidéknek a megtartását és óvását jelképezik.

A Duna nagy kanyarulatában, a Börzsöny déli lábánál meghúzódó Zebegény a környék egyik legvonzóbb üdülő-települése. A Visegrádi-hegység és a Börzsöny közötti áttörésre készülő folyam itt fordul délnek, s hatalmas kanyarulatával szinte öblöt formál.
Megközelíthető a 12-es főútról, a vác-szobi vasútvonalon, vízi úton, valamint a Duna jobb partjáról révvel. Lakossága: 1058 fő, belterülete: 147 ha, külterülete: 880 ha.

Írásos oklevélen először 1295-ben említik, Zebeguen néven, maga a település azonban jóval később alakult ki. Első lakói szláv erdőmunkások voltak, majd 1735 körül telepítettek be németeket Mainz vidékéről. Ők hozták létre híres szőlőkultúráját, amely a XIX. század végi filoxérajárvány pusztításáig meghatározó volt a falu életében. Zebegény a XIX. század végétől kedvelt kiránduló- és üdülőhely - bizonyság erre a villák, üdülők látványos sokasága.
A Pest-Vác vasútvonal Pozsonyig való meghosszabbítása jelentősen hozzájárult a település rohamos fejlődéséhez.
Zebegény a németektől a Sebegin nevet kapta. Napjainkban is szívesen látogatják német ajkúak a települést, valamint a környéket pihenés és vízi túrázás céljából.

Az 1980-as években egyre erőteljesebben foglalkoztak a Bős-Nagymaros vízlépcső megépítésével. Ennek előkészítő munkálatai évekre megpecsételték a település sorsát. Sok fejlesztést azért nem lehetett megvalósítani, mert a beruházók azt ígérték, hogy az építkezés keretein belül fogják elvégezni. Az előkészületek során sok magántulajdonú ingatlant kisajátítottak, a Duna-part egyik legszebb részét tönkretették. Miután a beruházás nem valósult meg, az ígért helyi fejlesztések is elmaradtak.

Fontos megemlíteni festőművészeink közül Bernáth Aurélt, aki Zebegényben töltötte nyarait, valamint a "Dunakanyar festőjét", Szőnyi Istvánt, aki itt élt és alkotott élete utolsó évtizedeiben.


Címkék: dunakanyar, strand, sziget
Webcím: http://zebegeny.lap.hu/

Közvetlen link:
Térkép beillesztése saját weblapba, blogba: [?]

Új hozzászólás írása előtt be kell jelentkezni!

 
nikita80 hozzászólása 10 év 7 hónapja érkezett
Nagyon örülök, hogy sikerült kedvet csinálnom hozzá, ez a hely egy kis csiszolatlan gyémánt! Sok minden tervbe van véve, reméljük, hogy hamarosan sikerül is véghez vinni ezeket a fejlesztéseket ... addig is élvezhetjük csiszolatlanságát.
 
 
nemeth.nandor hozzászólása 10 év 7 hónapja érkezett
Nem jártam még erre, de kedvet csináltál, nyáron elmegyünk.
Láttad már?
Címke felhő

anglia, ausztria, balaton, budapest, csehország, duna, egyiptom, egypt, erdély, erdő, felső-ausztria, fénylánc, folyó, geocaching, geoláda, görögország, gps útvonal, hegy, horvátország, hotel, hungary, ireland, írország, italia, kastély, kirándulás, látnivaló, lengyelország, linz, london, magyarország, mc-bubu, múzeum, németország, nyaralás, oberösterreich, olasz köztársaság, olaszország, otthon, österreich, park, pécs, reggio lazio, repubblica italiana, rom, roma, róma, románia, rome, spanyolország, strand, svájc, szabadidő, szállítás, sziget, szlovákia, szlovénia, táj, templom, tenger, tengerpart, természet, , tunézia, túra, tündüs & zo-, vár, város, víz, worldwalk

Navigációs hivatkozások kihagyásaKezdőlap » Itt voltam Copyright © 2007-2018 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva! | Készült: Animare Stúdió | Ügyfélszolgálat |
| Hírek | Facebook | Blog | Oldaltérkép | Sajtószoba | Felhasználási feltételek | Adatvédelem |