Szlovénia, Ptuj, az óváros, SzG3

szalay2
szalay2:
adatlapja
Családfája:
szalay2 még nem készítette el a családfáját.
Legnagyobb családfák
Legújabb hozzászólások
Legtöbbször nézték
Legtöbb szavazat
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

| Regisztráció | Jelszó? |
 

Legtöbb hely
Legújabb videofilmek
Legtöbb hozzászólás

Megosztás és letöltés: Ptuj, az óváros, SzG3
Helyszín: Szlovénia, Ptuj, az óváros, SzG3
Szlovénia
   46,419961   15,870019

 
4 év 7 hónapja érkezett
szalay2 itt volt: Szlovénia, Ptuj, az óváros, SzG3
886
0
3
21
0
2013. április 28.
Sziasztok, Gábor vagyok!
Ha valamiért, hát akkor Ptujért érdemes erre a környékre ellátogatni!
Célszerű a Dráva déli oldala felől megközelíteni a várost, mert akkor kapjuk a legjobb látképet a városról (ez tényleg képeslapra illik). Ha itt letettük autónkat, akkor kényelmesen át tudunk gyalogolni a túlpartra a gyalogos (kerékpáros) hídon, miközben a város panorámájában gyönyörködünk.
A város történelme adja meg a magyarázatot, hogy miért is maradt meg ilyen szép állapotban a középkori városmag. A római korban fontos állomás volt Pannónia felé (meg része a környék borvidékének, a bort pedig igencsak szerették a rómaiak). Isz 452-ben a hunok teljesen lerombolták. A Német-Római Birodalomban a salzburgi püspökség birtokába került. A kalandozó magyarok is megtámadták és szintén földig rombolták. Kétszer rövid ideig Magyarországhoz is tartozott. A középkor végén fellendült a kereskedelme, bár sokat szenvedett a török - magyar végvári harcok miatt. 1573-tól a város a Habsburgok közvetlen birtokába került és mivel gazdasági jelentősége erősen visszaesett így már nem molesztálták őket annyira, mint régebben. Ettől kezdve a középkori óváros nem volt veszélyben. Az interneten arról sem lehet hallani, hogy a két világháborúban sokat szenvedett volna.
Nos, ha átértünk a gyalogos hídon (melynek tövében egy nagy halétterem található), bevehetjük magunkat az óvárosba.Noha Ptuj 201-ben Európa kulturális fővárosa volt, azért itt-ott látszik némi kopottasság. A város látnivalói a Várostorony környékére koncentrálódnak. A Várostorony eredetileg a város védelmi rendszeréhez tartozott, de miután leégett a szomszédos Szent György templom tornya, így azt a templom harangtornyává alakították át. A várostorony előtt található egy hatalmas római kőtábla, mintegy emlékeztetve a római korszakra (Orpheus emlékmű). A templom mögött van a Városháza tér, itt található a nagyon szép neogótikus Városháza. Igazából a város arra alkalmas elsősorban, hogy nagyon szép környezetben sétáljunk egy jót (esetleg megebédeljünk), majd irány a vár (erről majd egy másik beszámolóban).
Visszakanyarodva egy korábbi témára. Maribornál említettem, hogy a Drávát több helyen kétfelé választják, egy része megy az eredeti mederben, de egy nagy része ún. üzemvízcsatornákon keresztül vízi erőművekhez megy és termeli az áramot. Itt Ptujnál meg egy szép nagy tavat alakítottak ki vissza duzzasztással, gyönyörű hegyes-dombos környezeteben. Lehet itt horgászni, vitorlázni, fürödni, szóval egy nagyon kellemes hely. A duzzasztás egyébként azért kell, hogy a folyó természetes esését ellensúlyozva meglegyen a víz esése az áramtermeléshez. Úgy láttam, hogy amint az üzemvíz ág visszatér a rendes mederbe, szinte azonnal indítják az új ágat. Szokásos kérdésem: nálunk miért szitokszó az, hogy vízi erőmű?


Címkék: szlovénia, ptuj, dráva, folyó, templom
Webcím: http://utazaskatalogus.blogspot.hu/2011/05/utazasaim...

Közvetlen link:
Térkép beillesztése saját weblapba, blogba: [?]

Új hozzászólás írása előtt be kell jelentkezni!

Még nem érkezett hozzászólás.
Láttad már?
Címke felhő

anglia, ausztria, balaton, budapest, csehország, duna, egyiptom, egypt, erdély, erdő, felső-ausztria, fénylánc, folyó, geocaching, geoláda, görögország, gps útvonal, hegy, horvátország, hotel, hungary, ireland, írország, italia, kastély, kirándulás, látnivaló, lengyelország, linz, london, magyarország, mc-bubu, múzeum, németország, nyaralás, oberösterreich, olasz köztársaság, olaszország, otthon, österreich, park, pécs, reggio lazio, repubblica italiana, rom, roma, róma, románia, rome, spanyolország, strand, svájc, szabadidő, szállítás, sziget, szlovákia, szlovénia, táj, templom, tenger, tengerpart, természet, , tunézia, túra, tündüs & zo-, vár, város, víz, worldwalk

Navigációs hivatkozások kihagyásaKezdőlap » Itt voltam Copyright © 2007-2017 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva! | Készült: Animare Stúdió | Ügyfélszolgálat |
| Hírek | Facebook | Blog | Oldaltérkép | Sajtószoba | Felhasználási feltételek | Adatvédelem |