Irán, Yazd

Legnagyobb családfák
Legújabb videofilmek
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

| Regisztráció | Jelszó? |
 

Legtöbb hely

Költözés


Az Itt voltam! webhely költözik!

A jövőben az awilime szabadidő magazin utazás rovatában lesz elérhető megújult formában, számos új funkcióval együtt! Új helyszíneket közzétenni már csak az új weboldalon lehet. A már közzétett régi helyszínek automatikusan átkerülnek az új weblapra. Ez a folyamat több napig is eltart, kérjük légy türelemmel, ha az általad közzétett tartalmak még nem vagy csak részben kerültek át!

Térkép: Irán 2017
Irán
   31,901234   54,368736


 
25 nap 20 órája érkezett
kalandutazo helyszíne: Irán, Yazd
135
0
1
1
0
Ez a helyszín az Irán 2017 térkép része.
Yazd remekül alkalmazkodott a sivatagi léthez. 1000 méternél is magasabban fekszik a tengerszint felett, félmillióan lakják. Télen néha hó is esik, az évszak hűvössége miatt, de ezzel együtt is alig tizede az évi csapadék mennyisége a Magyarországon megszokottnak. A havi maximum kb. 25 mm, de vannak hosszú időszakok, amikor semmi nem esik. Májustól szeptemberig pedig 30 °C fölötti a hőmérséklet, nem ritkán még a 40 fokot is meghaladja. Nem véletlen hát, hogy ez környezet szülte az ősi klímaberendezéseket - a széltornyokat. A felszín alá is települt város a felhevült sivatagi levegőt a föld alatt, a pincékben lehűti, majd a lakótereken át sudár kürtő-tornyokon vezeti ki a külső térbe. E széltornyok biztosítják a levegő áramlását, és a hűvös levegőt a lakóterekben. Az építőanyag vályog, mely a csapadékmentes környezetben igen jól teljesít.

Az óváros sűrű, sikátoros. Leginkább gyalog vagy két keréken járható. Egyszerű, díszítetlen, organikus vályogfalak, magas kerítések, helyenként a tetőteraszok közt boltíves átjárok tarkítják. Ezen sárházak fölé emelkednek a klímatornyok és az iszlámot vallását hirdető gyönyörű kerámiacsempe ornamentikával díszített mecsetek.


Címkék: irán
Webcím: https://kalandutazo.hu/yazd-tuleles-sivatagban/
Láttad már?
Címke felhő

anglia, ausztria, balaton, budapest, csehország, duna, egyiptom, egypt, erdély, erdő, felső-ausztria, fénylánc, folyó, geocaching, geoláda, görögország, gps útvonal, hegy, horvátország, hotel, hungary, ireland, írország, italia, kastély, kirándulás, látnivaló, lengyelország, linz, london, magyarország, mc-bubu, múzeum, németország, nyaralás, oberösterreich, olasz köztársaság, olaszország, otthon, österreich, park, pécs, reggio lazio, repubblica italiana, rom, roma, róma, románia, rome, spanyolország, strand, svájc, szabadidő, szállítás, sziget, szlovákia, szlovénia, táj, templom, tenger, tengerpart, természet, , tunézia, túra, tündüs & zo-, vár, város, víz, worldwalk

Navigációs hivatkozások kihagyásaKezdőlap » Itt voltam Copyright © 2007-2018 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva! | Készült: Animare Stúdió | Ügyfélszolgálat |
| Felhasználási feltételek | Adatvédelem |