Magyarország, Gánt, Bauxit földtani park, SzG3

szalay2
szalay2:
adatlapja
Családfája:
szalay2 még nem készítette el a családfáját.
Legnagyobb családfák
Legújabb hozzászólások
Legtöbbször nézték
Legtöbb szavazat
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

| Regisztráció | Jelszó? |
 

Legtöbb hely
Legújabb videofilmek
Legtöbb hozzászólás

Megosztás és letöltés: Gánt, Bauxit földtani park, SzG3
Gánt, Bauxit földtani park
Helyszín: Magyarország, Gánt, Bauxit földtani park, SzG3
Magyarország
   47,365898   18,383618

 
3 év 5 hónapja érkezett
szalay2 itt volt: Magyarország, Gánt, Bauxit földtani park, SzG3
2589
0
1
12
1
2014. augusztus 8.
Sziasztok, Gábor vagyok! A Bányászati múzeum után megnéztem a Bauxit földtani parkot, ebben a szép napsütésben egy igen szokatlan, de nagyon látványos színorgiát produkált. Első látásra akár a Marson is lehetnénk.
A bauxit bányászata 1926-ban kezdődött Gánton, a II. VH. alatt a teljes termelést Németországba szállították. A bánya csúcstermelése 1953-ban volt, 600 000 tonna. A növekvő igények miatt egyre másra nyitottak bányákat Gánton, összesen ötöt. Az 1980-as évekre a bányák ki is merültek, 1987-ben a termelés végleg megszűnt. A többi bányát rekultiválták (több kevesebb sikerrel), ezt az 1980-ben nyitott bányát meghagyták szabadtéri geológiai múzeum céljára.
A területen egy tanösvény halad végig, 12 állomással. Na itt kezdődnek a problémák. Már számtalanszor rámutattam, hogy Mo-n az átadás után gyakorlatilag a karbantartásra (TMK!) nem igen fordítanak figyelmet, de még inkább pénzt. A 12 állomás közül csak az első kettőnek van meg a táblája (pedig érdekes lenne, hogy mit írnak), de a nagyobb baj az, hogy a lefolyó víz több helyen elmosta az átereszeket, mélyebb vízmosásokat vájt. Ezeken az átkelés kezd nagyon veszélyes lenni. Ugyancsak veszélyesek a pergő kis sziklákból keletkező hordalék kúpok, mivel meredekek, könnyen meg lehet csúszni rajtuk és akár mélyebbre is leszánkázhat az ember. Ezek azért problémásak, mert keresztezik a tanösvényt. Most még ki lehet kerülni ezeket (lerövidítve az utat), de igazából az lenne a látogató célja, hogy a teljes ösvényt bejárhassa és megkapja az információkat. Legfeljebb nem él vele, de legyenek ott.
Ezzel együtt nagyon érdekes a hely, szép napsütésben tényleg egy színorgia az egész (kék ég, zöld lombok, lila - vöröses barna talaj, ritka látvány), a kis tó a közepén is látványos, de aki biztosan látni akarja, az siessen!


Címkék: magyarország, gánt, bauxit földtani park, bauxit,
Webcím: http://utazaskatalogus.blogspot.hu/2011/05/utazasaim...

Közvetlen link:
Térkép beillesztése saját weblapba, blogba: [?]

Új hozzászólás írása előtt be kell jelentkezni!

Még nem érkezett hozzászólás.
Láttad már?
Címke felhő

anglia, ausztria, balaton, budapest, csehország, duna, egyiptom, egypt, erdély, erdő, felső-ausztria, fénylánc, folyó, geocaching, geoláda, görögország, gps útvonal, hegy, horvátország, hotel, hungary, ireland, írország, italia, kastély, kirándulás, látnivaló, lengyelország, linz, london, magyarország, mc-bubu, múzeum, németország, nyaralás, oberösterreich, olasz köztársaság, olaszország, otthon, österreich, park, pécs, reggio lazio, repubblica italiana, rom, roma, róma, románia, rome, spanyolország, strand, svájc, szabadidő, szállítás, sziget, szlovákia, szlovénia, táj, templom, tenger, tengerpart, természet, , tunézia, túra, tündüs & zo-, vár, város, víz, worldwalk

Navigációs hivatkozások kihagyásaKezdőlap » Itt voltam Copyright © 2007-2018 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva! | Készült: Animare Stúdió | Ügyfélszolgálat |
| Hírek | Facebook | Blog | Oldaltérkép | Sajtószoba | Felhasználási feltételek | Adatvédelem |