Szlovákia, Szentantal, Koháry-Coburg kastély és parkja, SzG3

szalay2
szalay2:
adatlapja
Családfája:
szalay2 még nem készítette el a családfáját.
Legnagyobb családfák
Legújabb hozzászólások
3 hónap 21 napja érkezett
Lacus: Mint kiindulási bázis, innen a Villa Puntá-ból mentünk Portorož-ba,...

3 hónap 22 napja érkezett
szalay2: Igen és ez ajánlható mindenkinek, még a túrázást sem nagyon kedvelőknek,...

3 hónap 23 napja érkezett
Horizont: Hát ez nagyon jó lehetett :)

3 hónap 29 napja érkezett
Horizont: Csodálatos :)

4 hónap 9 napja érkezett
Horizont: Ez nagyon érdekes volt, hírét se hallottam eddig. Köszi :)

Legtöbbször nézték
Legtöbb szavazat
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

| Regisztráció | Jelszó? |
 

Legtöbb hely
Legújabb videofilmek
Legtöbb hozzászólás

Megosztás és letöltés: Szentantal, Koháry-Coburg kastély és parkja, SzG3
Helyszín: Szlovákia, Szentantal, Koháry-Coburg kastély és parkja, SzG3
Szlovákia
   48,421462   18,942719

 
1 év 8 hónapja érkezett
szalay2 itt volt: Szlovákia, Szentantal, Koháry-Coburg kastély és parkja, SzG3
826
1
1
28
0
2016. március 17.
Sziasztok, Gábor vagyok!
A selmecbányai beszámolónál leírtam, hogy miért mentem oda. Máskor, ha Zólyom felé megyek, akkor maradok a főúton. Most viszont Szentantal felé (és Selmecbánya felé) le kell kanyarodni balra a főútról Hontnémetinél (szlovákul Hontianske Nemce). Viszonylag keskeny, elhagyatott út, Szentantalig talán ha egy falu van. Maga a táj gyönyörű, egy szép patak mentén fut az út, de talán nem ez a hely, ahol szívesen lerobban az ember a kocsijával. Az elágazástól úgy 20 km-re van a falu, a kastélyt könnyű észrevenni, mivel gyakorlatilag az út mentén van. Az út és közte viszont parkolók vannak, főidényben fizetős.
Már korábban is jártam erre, így magába a kastélyba most nem mentem be, engem a külseje jobban érdekelt. Korábban eléggé lepukkadt állapotban volt, most viszont teljes pompájában mutatkozik meg. Kívül-belül nagyon szépen felújították. A kastély 1744-ben épült barokk stílusban, a 19. század elején klasszicista stílusban átalakították. Különlegessége, hogy a naptár számszimbólum szerint tervezett épületnek eredetileg 365 ablaka, 52 terme, 12 kéménye, 7 árkádja és a négy évszak alapján 4 bejárata volt, mely beosztás a későbbi átépítések során némileg módosult. Korábban nem tudtam a kastély parkját megtekinteni, mivel zárva volt veszélyes faállomány miatt. Mostanra ezt is szépen rendbe hozták, szép sétákat lehet tenni benne. A parkban két tó is található, bár hegyoldalban került kialakításra az egész. A kialakítása egy kicsit emlékeztet a kasseli Bergparkra, ugyanúgy bazalt kövekkel kerítették körbe a tavakat, a patakmeder is bazaltkövekkel van kirakva, egymásra rakott bazaltkövekből készítettek kis vízeséseket. Csak persze jóval kisebb méretben. Aki ezen az apróságon (mesterkéltség) túl tudja tenni magát, annak jó sétalehetőség a park a jól kiépített útjaival.
1. kiegészítés:
az arborétum után (Zólyom, Borova Hora arborétum) errefelé mentünk haza, a többiek még nem látták a kastély parkját, ami egy hegyoldalban lett kialakítva (ami azért érdekes, mert tavakat nem szoktak hegyoldalba telepíteni). A képeken látszik, hogy a vízrendszer ellátását komolyan megtervezték. Valahonnan fentről befogtak egy forrást, annak vizét az út mellet bevezették a felső tóba, onnan egy patakon keresztül belefolyik a víz a nagy tóba. Onnan szintén egy köves patakszerűségen lefolyik a víz az alsó sétaút mellé, majd onnan végső soron befolyik a fentről jövő patakba. A park maga nagyon szép volt.
Most jön a lényeg. Az előző bejegyzésben már írtam, hogy mennyire más itt a légkör, mint otthon. A parkolóban azt ajánlották, hogy az út túloldalán lévő Ranch Nádej-ben ebédeljünk. Először egy kicsit ódzkodtam a dologtól, nálunk ha egy rancson ebédelnék, ingem-gatyám rámenne arra. Célszerű autóval felmenni oda, mivel kb. 400 m-re van a főúttól és elég meredek felgyalogolni oda. Jó időben a kerthelyiségben lehet enni (elég régen jutottam ilyen helyhez). Ez tényleg egy rancs (lovas), éppen valamilyen lovas vizsga (vagy verseny) volt a pályán, de mindenhol látszott, hogy lótenyésztéssel és lovaglással foglalkoznak. Az ételek, azon túl, hogy nagyon finomak voltak, abszolút megfizethetőek. Ismerve a szlovák adagokat, "csak" két levest, két főételt rendeltünk, plusz palacsintát, két narancs dzsúzt, alkoholmentes sört, Nesteát. Igazunk is volt, mivel a lányom egy görög salátát kért grillezett csirkével, amikor megkapta, azt mondta, hogy ez nálunk fatányérosnak számít (kis túlzással). Én egy pikáns sertéshúst ettem plackival. Erős volt, de a nagyon kellemes kategóriában. A legmeglepőbb a fokhagymaleves volt (bár a csehektől már ismert volt, hogy nagyon jó fokhagyma leveseket csinálnak), pozitívan lórugászerű volt. És utána nem lett büdös az ember a fokhagymától. Látszik, hogy az ízekkel nem bánnak visszafogottan. Mindhárman megállapítottuk, hogy nagyon-nagyon finom volt az ebéd és látszott, hogy jó alapanyagokat használtak. Mindezért borravalóval 20 Euro-t fizettünk. Nálunk ugyanez ugyanilyen körülmények között minimum a duplája lett volna, az esetleges minőségi és mennyiségi eltérésekről nem is beszélve.


Címkék: szlovákia, szentantal, antol, koháry-coburg kastély, park, kastély,
Webcím: http://utazaskatalogus.blogspot.hu/2011/05/utazasaim...

Közvetlen link:
Térkép beillesztése saját weblapba, blogba: [?]

Új hozzászólás írása előtt be kell jelentkezni!

 
szalay2 hozzászólása 5 hónap 29 napja érkezett
Itt az 1. kiegészítés a Koháry-Coburg kastély-hoz.
Láttad már?
Címke felhő

anglia, ausztria, balaton, budapest, csehország, duna, egyiptom, egypt, erdély, erdő, felső-ausztria, fénylánc, folyó, geocaching, geoláda, görögország, gps útvonal, hegy, horvátország, hotel, hungary, ireland, írország, italia, kastély, kirándulás, látnivaló, lengyelország, linz, london, magyarország, mc-bubu, múzeum, németország, nyaralás, oberösterreich, olasz köztársaság, olaszország, otthon, österreich, park, pécs, reggio lazio, repubblica italiana, rom, roma, róma, románia, rome, spanyolország, strand, svájc, szabadidő, szállítás, sziget, szlovákia, szlovénia, táj, templom, tenger, tengerpart, természet, , tunézia, túra, tündüs & zo-, vár, város, víz, worldwalk

Navigációs hivatkozások kihagyásaKezdőlap » Itt voltam Copyright © 2007-2017 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva! | Készült: Animare Stúdió | Ügyfélszolgálat |
| Hírek | Facebook | Blog | Oldaltérkép | Sajtószoba | Felhasználási feltételek | Adatvédelem |