Magyarország, Bajna, Sándor-Metternich kastély, SzG3

szalay2
szalay2:
adatlapja
Családfája:
szalay2 még nem készítette el a családfáját.
Legnagyobb családfák
Legújabb hozzászólások
2 hónap 26 napja érkezett
Lacus: Mint kiindulási bázis, innen a Villa Puntá-ból mentünk Portorož-ba,...

2 hónap 28 napja érkezett
szalay2: Igen és ez ajánlható mindenkinek, még a túrázást sem nagyon kedvelőknek,...

2 hónap 29 napja érkezett
Horizont: Hát ez nagyon jó lehetett :)

3 hónap 5 napja érkezett
Horizont: Csodálatos :)

3 hónap 15 napja érkezett
Horizont: Ez nagyon érdekes volt, hírét se hallottam eddig. Köszi :)

Legtöbbször nézték
Legtöbb szavazat
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

| Regisztráció | Jelszó? |
 

Legtöbb hely
Legújabb videofilmek
Legtöbb hozzászólás

Megosztás és letöltés: Bajna, Sándor-Metternich kastély, SzG3
Helyszín: Magyarország, Bajna, Sándor-Metternich kastély, SzG3
Magyarország
   47,652763   18,601998

 
3 év 6 hónapja érkezett
szalay2 itt volt: Magyarország, Bajna, Sándor-Metternich kastély, SzG3
3551
2
1
6
0
2014. május 7.
Sziasztok, Gábor vagyok!
Ismét egy olyan hely, ami nem igazán dobogtatta meg a szívemet, sorsa tipikusan magyar. Ez Sándor Móric, az ördöglovas kastélya.
A Sándor család 1696-ban lett e terület birtokosa. A jelenlegi formájában 1834-ben készült el, amikor a gróf a feleségének, Metternich Leontinának szeretett volna kedveskedni. A kastély tervezője Hild József! volt. A híres lovas nem kevésbé híres lovai a kastélyhoz közvetlenül hozzáépített istállókban laktak, amelyek már akkor fűthetőek voltak. Állítólag a gróf a kastélyban is sokszor lóval közlekedett. 1945-ig nem is volt semmi probléma a pompás kastéllyal, na de utána!! Tipikus kelet európai, magyar sorsa lett (és ez még napjainkban is igaz). Először tábori kórház, majd szükséglakás?!, később köztulajdon lett, konkrétan TSZ tulajdon. A belső falakat szétverték, a falfestményeket elpusztították, a berendezési tárgyakat ellopták. Volt a TSZ gépállomása is. A hetvenes években majdnem vendégház lett, és majdnem egyetemi kutatóközpont is (Bloomington, USA), de egyik sem valósult meg. Ez után tényleg az abszolút leromlás felé rohant a kastély, mígnem a Kincstári Vagyoni Igazgatóság a 2000-es évek elején úgy közel 800 millió forintból a kastély és az istállók tetőszerkezetét felújíttatta, valamint a kastély külső tatarozását is elvégeztette. Ez után leállt az egész, jelenleg már a kastély falán az új külső is romlásnak indult (helyenként). A biztonsági őrtől megtudtam, hogy belül gyakorlatilag a teljes lepusztultság található, még a padozat is fel van szedve.
Ezek után belegondolok, hogy Csehországban mit hoztak volna ki egy ilyen kastélyból, ahol horribilis összegeket fordítanak az ottani kastélyok felújítására és berendezésére! A kastély látogatáskor megtekinthető idegennyelvű leírásokban mindig hangoztatják, hogy állami kastélyról van szó (eltekintve a néhány magánkastélyról, de azok talán még jobb állapotban vannak), és közlik a ráfordított összegeket is. Ezek egyes esetekben tényleg horribilis összegek (talán foci stadionok helyett erre kellett volna költeni a sok pénzt). Ráadásul Bajna viszonylag közel van Budapesthez és a kastélypark is megvan, csak fel kellene újítani. Meg nem szállodát csinálni az egészből, bár talán az is jobb lenne a mostani állapotnál.


Címkék: magyarország, bajna, sándor-metternich kastély, kastély, sándor móric, ördöglovas,
Webcím: http://utazaskatalogus.blogspot.hu/2011/05/utazasaim...

Közvetlen link:
Térkép beillesztése saját weblapba, blogba: [?]

Új hozzászólás írása előtt be kell jelentkezni!

 
dinnyi50 hozzászólása 3 év 5 hónapja érkezett
Az én szívemet, mindig megdobogtatja :)
 
 
Horizont hozzászólása 3 év 6 hónapja érkezett
Kár érte......:(((
Láttad már?
Címke felhő

anglia, ausztria, balaton, budapest, csehország, duna, egyiptom, egypt, erdély, erdő, felső-ausztria, fénylánc, folyó, geocaching, geoláda, görögország, gps útvonal, hegy, horvátország, hotel, hungary, ireland, írország, italia, kastély, kirándulás, látnivaló, lengyelország, linz, london, magyarország, mc-bubu, múzeum, németország, nyaralás, oberösterreich, olasz köztársaság, olaszország, otthon, österreich, park, pécs, reggio lazio, repubblica italiana, rom, roma, róma, románia, rome, spanyolország, strand, svájc, szabadidő, szállítás, sziget, szlovákia, szlovénia, táj, templom, tenger, tengerpart, természet, , tunézia, túra, tündüs & zo-, vár, város, víz, worldwalk

Navigációs hivatkozások kihagyásaKezdőlap » Itt voltam Copyright © 2007-2017 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva! | Készült: Animare Stúdió | Ügyfélszolgálat |
| Hírek | Facebook | Blog | Oldaltérkép | Sajtószoba | Felhasználási feltételek | Adatvédelem |