Magyarország, Gyömrő, a Teleki kastély, SzG3

szalay2
szalay2:
adatlapja
Családfája:
szalay2 még nem készítette el a családfáját.
Legnagyobb családfák
Legújabb hozzászólások
Legtöbbször nézték
Legtöbb szavazat
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

| Regisztráció | Jelszó? |
 

Legtöbb hely
Legújabb videofilmek
Legtöbb hozzászólás

Megosztás és letöltés: Gyömrő, a Teleki kastély, SzG3
Helyszín: Magyarország, Gyömrő, a Teleki kastély, SzG3
Magyarország
   47,410440   19,394197

 
3 év 2 hónapja érkezett
szalay2 itt volt: Magyarország, Gyömrő, a Teleki kastély, SzG3
598
1
1
12
0
2014. augusztus 18.
Sziasztok, Gábor vagyok!
Folytassuk a hánytatott sorsú kastélyok meglátogatását!
Gyömrőn található a Teleki kastély. Kissé nehéz megtalálni, mivel az útról (Ócsa felé) nem igen lehet látni, jó mélyen bent van a parkban.
Eredetileg nem ez a kastély állt itt, de a korábban - az 1770-es évekbe Teleki József által - építtetett kastély 1835-ben leégett. A leégett kastély alapjaira Teleki Sámuel (nem tévesztendő össze az utazó Teleki Sámuellel) új kastélyt terveztetett Hild Józseffel. Ez a ma is álló klasszicista stílusban épült kastély 1840-47-ben készült el. A kastély körül kialakított park szinte arborétum szintű volt! Még Tessedik Sámuel is küldött ide növényeket.
A II. VH-t szerencsésen átvészelte, a bombázásokat megúszta. Bár a tulajdonosokat elűzték, de a kastély teljes külső és belső pompájában megmaradt. Tehát adva volt, hogy egy tökéletesen ép és eredeti berendezéssel ellátott kastélyunk legyen. de akkor mások voltak a szempontok, a teljes belső berendezést elhordták még az építőanyagnak felhasználható anyagokat is! Az arborétum fáinak nagy részét is kivágták. Az 50-es évekre már csak a meredező csupasz falak maradtak. A 60-as években vetődött fel először, hogy tán kéne kezdeni valamit a kastéllyal! Az első "helyreállítás" 1967-68 között zajlott le, ekkor gyakorlatilag levakolták az épületet, de úgy, hogy a díszítmények (kőcsipkék, oromzatok, stb.) is a vakolat alá kerültek. A Gyógypedagógiai Intézet egyik részlegét helyezték el itt. A műemléki jellegű rekonstrukció 1989-ben történt meg. Sajnos a kastély maga nem látogatható (az ott lévő gyerekek védelme érdekében), meg állítólag a csupasz fehér falakon kívül nincs ott semmi, de a kert maga és a kastély kívülről megtekinthető. Ha a kastélyparkot is megnézzük (ez részben óhatatlanul akkor is megvalósul, ha csak a kastélyig megyünk be), akkor tapasztalhatjuk, hogy a Gyógypedagógiai Intézet részére történő kialakítás nem merült ki a kastély "felújításában", hanem remek, szocreál típusú kocka épületeket is felépítettek a parkban. ezek, ha jól láttam, akkor a kastélyhoz vezető út mentén helyezkednek el, talán a park többi részét nem csúfítják el.
Itt megvolt a lehetőség a nemzeti vagyon megmentésére, de szinte azonnal elillant!


Címkék: gyömrő, teleki kastély, magyarország, kastély,
Webcím: http://utazaskatalogus.blogspot.hu/2011/05/utazasaim...

Közvetlen link:
Térkép beillesztése saját weblapba, blogba: [?]

Új hozzászólás írása előtt be kell jelentkezni!

 
Horizont hozzászólása 3 év 2 hónapja érkezett
Nahát jó kis hely ez a Gyömrő :)
Láttad már?
Címke felhő

anglia, ausztria, balaton, budapest, csehország, duna, egyiptom, egypt, erdély, erdő, felső-ausztria, fénylánc, folyó, geocaching, geoláda, görögország, gps útvonal, hegy, horvátország, hotel, hungary, ireland, írország, italia, kastély, kirándulás, látnivaló, lengyelország, linz, london, magyarország, mc-bubu, múzeum, németország, nyaralás, oberösterreich, olasz köztársaság, olaszország, otthon, österreich, park, pécs, reggio lazio, repubblica italiana, rom, roma, róma, románia, rome, spanyolország, strand, svájc, szabadidő, szállítás, sziget, szlovákia, szlovénia, táj, templom, tenger, tengerpart, természet, , tunézia, túra, tündüs & zo-, vár, város, víz, worldwalk

Navigációs hivatkozások kihagyásaKezdőlap » Itt voltam Copyright © 2007-2017 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva! | Készült: Animare Stúdió | Ügyfélszolgálat |
| Hírek | Facebook | Blog | Oldaltérkép | Sajtószoba | Felhasználási feltételek | Adatvédelem |