Ausztria, Mogersdorf (Nagyfalva), a Schlößlberg-i emlékhely, SzG3

szalay2
szalay2:
adatlapja
Családfája:
szalay2 még nem készítette el a családfáját.
Legnagyobb családfák
Legújabb hozzászólások
3 hónap 20 napja érkezett
Lacus: Mint kiindulási bázis, innen a Villa Puntá-ból mentünk Portorož-ba,...

3 hónap 22 napja érkezett
szalay2: Igen és ez ajánlható mindenkinek, még a túrázást sem nagyon kedvelőknek,...

3 hónap 22 napja érkezett
Horizont: Hát ez nagyon jó lehetett :)

3 hónap 29 napja érkezett
Horizont: Csodálatos :)

4 hónap 8 napja érkezett
Horizont: Ez nagyon érdekes volt, hírét se hallottam eddig. Köszi :)

Legtöbbször nézték
Legtöbb szavazat
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

| Regisztráció | Jelszó? |
 

Legtöbb hely
Legújabb videofilmek
Legtöbb hozzászólás

Megosztás és letöltés: Mogersdorf (Nagyfalva), a Schlößlberg-i emlékhely, SzG3
Helyszín: Ausztria, Mogersdorf (Nagyfalva), a Schlößlberg-i emlékhely, SzG3
Ausztria
   46,959621   16,236205

 
5 év 6 hónapja érkezett
szalay2 itt volt: Ausztria, Mogersdorf (Nagyfalva), a Schlößlberg-i emlékhely, SzG3
3364
2
1
8
0
2012. május 25.
Sziasztok, Gábor vagyok! Ide úgy keveredtem, hogy Szentgotthárd felől látni lehetett egy nagy keresztet a domb felett. Miután légvonalban nincs egy kilométer sem, és Szentgotthárd felől közvetlenül is át lehet már menni a határon, így nem volt nehéz megtalálni a községből a dombra vezető utat. Ahogy utána néztem a történéseknek, az alábbiak derültek ki: ez a hely régebben erdő és mezőgazdasági hely volt. Ide települtek be a cisztercita rend tagjai és építettek kápolnát. A már említett 1664-es török elleni csatában ez a domb fontos szerepet kapott, de magát a kápolnát és a hozzá tartozó majorságot csak 1945-ben rombolták le. A kápolna fölött eredetileg a FELTÁMADUNK! szó állt, de a lerombolás után már csak a TÁMADUNK! szó maradt meg, mintegy a háborús kultúra vezényszavaként. A keresztet és a mellette lévő kis kápolnát a csata 300. évfordulójára emelték 1964-ben.
Az emlékhely környezetét szépen kialakították, kitűnő rálátással Szentgotthárdra (ez a helyzet 1989 előtt eléggé irritálhatta a szentgotthárdikat). "Érdekes", hogy az itt felállított üveg táblák (rajtuk a tájékoztató feliratokkal) tökéletesen épek, senki nem törte össze azokat (ez most nem egy felkérés helye!). Az emlékhely mellett található még egy vendéglő és egy múzeum is.


Címkék: ausztria, nagyfalva, mogersdorf, kereszt, emlékhely
Webcím: http://utazaskatalogus.blogspot.com/2011/05/utazasai...

Közvetlen link:
Térkép beillesztése saját weblapba, blogba: [?]

Új hozzászólás írása előtt be kell jelentkezni!

 
szalay2 hozzászólása 5 év 5 hónapja érkezett
Néhány szó még a szentgotthárdi csatáról, mert igen érdekes az eset és nem nagyon van a köztudatban benne: 1664-ben a török csapatok itt ütköztek meg a Montecuccoli vezette keresztény csapatokkal, amelyben nem sok magyar szolgált, önálló magyar csapattestek nem is voltak. Az igazán sorsdöntő az volt, hogy a török csapatok taktikailag nem nagyon fejlődtek, míg a nyugati csapatok ebben is és fegyverzetben is nagyot léptek előre. A hagyományos török harcmodor itt a dombok között csődöt mondott és a keresztény csapatok győzni tudtak. A török sereg nagy része nem reguláris csapatokból állt, a rendezetlen, nem tervszerű menekülésük sok reguláris csapattestet is magával rántott és belerohantak az éppen megáradt Rábába ott megfulladva, ill. a francia csapatok mészárolták le őket. Pont a megáradt folyó miatt Montecuccoli sem tudta üldözni a törököket, így nem tudta kihasználni a váratlan sikert. Sokan a győzelmet Zrínyinek tulajdonítják, de ő otthagyta a csatát, mintegy "ellentételezésnek" arra vonatkozóan, hogy Montecuccoli nem védte meg a Zrínyiújvári várát. Ez után kötötték meg a vasvári békét, ami Montecuccolit is meglepte, mivel Ő folytatni akarta a törökök üldözését. A magyar oldalon jól jött ez a győzelem (legalábbis érzelmileg), mivel Mohács, Mezőkeresztes után ez volt az első győzelmes csata a törökök ellen, bár sokra nem mentünk vele: a vasvári béke miatt indította meg szervezkedését Zrínyi Miklós a Habsburgok ellen, mivel e miatt nem indult meg Magyarország török megszállás alatti területeinek felszabadítása (akkor).
 
 
Horizont hozzászólása 5 év 6 hónapja érkezett
Szia Gábor! Ez nagyon érdekes hely. 1664-1964:)Szép a környezete valóban.
Láttad már?
Címke felhő

anglia, ausztria, balaton, budapest, csehország, duna, egyiptom, egypt, erdély, erdő, felső-ausztria, fénylánc, folyó, geocaching, geoláda, görögország, gps útvonal, hegy, horvátország, hotel, hungary, ireland, írország, italia, kastély, kirándulás, látnivaló, lengyelország, linz, london, magyarország, mc-bubu, múzeum, németország, nyaralás, oberösterreich, olasz köztársaság, olaszország, otthon, österreich, park, pécs, reggio lazio, repubblica italiana, rom, roma, róma, románia, rome, spanyolország, strand, svájc, szabadidő, szállítás, sziget, szlovákia, szlovénia, táj, templom, tenger, tengerpart, természet, , tunézia, túra, tündüs & zo-, vár, város, víz, worldwalk

Navigációs hivatkozások kihagyásaKezdőlap » Itt voltam Copyright © 2007-2017 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva! | Készült: Animare Stúdió | Ügyfélszolgálat |
| Hírek | Facebook | Blog | Oldaltérkép | Sajtószoba | Felhasználási feltételek | Adatvédelem |