Hollandia, Delft (Nederland, Delft)

JeDee
Legnagyobb családfák
Legújabb hozzászólások
4 hónap 25 napja érkezett
Lacus: Mint kiindulási bázis, innen a Villa Puntá-ból mentünk Portorož-ba,...

4 hónap 27 napja érkezett
szalay2: Igen és ez ajánlható mindenkinek, még a túrázást sem nagyon kedvelőknek,...

4 hónap 28 napja érkezett
Horizont: Hát ez nagyon jó lehetett :)

5 hónap 4 napja érkezett
Horizont: Csodálatos :)

5 hónap 14 napja érkezett
Horizont: Ez nagyon érdekes volt, hírét se hallottam eddig. Köszi :)

Legtöbbször nézték
Legtöbb szavazat
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

| Regisztráció | Jelszó? |
 

Legtöbb hely
Legújabb videofilmek
Legtöbb hozzászólás

Megosztás és letöltés: Delft (Nederland, Delft)
Helyszín: Hollandia, Delft (Nederland, Delft)
Hollandia
   52,011517   4,358774

 
5 év 5 hónapja érkezett
JeDee itt volt: Hollandia, Delft (Nederland, Delft)
1377
0
1
12
0
Delft város Hollandiában, Dél-Holland (Zuid-Holland) tartományban Rotterdam és Hága között, a Schie folyó partján, csatornákkal szabdalt tipikus holland település, az egykori erőd városi levele 1246-ból származik.
Delft az egyik vezető városa volt a korabeli Németalföldnek. Amikor Vilmost 1584-ben Balthazar Gerards meggyilkolta a Prisenhof udvarán, a család temetkezési helye a spanyolok uralma alatt lévő Bredában volt, így Vilmost itt, az úgynevezett Újtemplomban temették el, elindítva ezzel azt a hagyományt, hogy az Orániai-ház többi tagját is ide temessék. (A város Orániai-házzal való kapcsolata akkor kezdődött, amikor Orániai Vilmos (a Hallgatag Herceg) 1572-ben ide helyezte székhelyét, ő volt a vezére a spanyolok ellen vívott háborúnak a Nyolcvanéves háborúban).

Leidenhez hasonlóan Delft történetének is szomorú epizódja volt egy lőportár-robbanás.
Mintegy 30 tonna puskaport tároltak egy raktárban a Doelenkwartier kerületben, amikor 1654. október 12-én a raktár őrzésével megbízott Cornelis Soetens egyik ellenőrző körútja során egy hatalmas robbanás következett be. Szerencsére a lakosság többsége éppen távol volt a várostól, a hágai vásáron és schiedami piacon voltak, de még így is több mint száz ember halt meg és ezrek sebesültek meg. Carel Fabritius festő is azok között volt, akik megsérültek a robbanásban, ő a sebesüléseibe halt bele. A robbanás után Egbert van der Poel számos képet festett a városról, de más híres festők is éltek és alkottak Delftben, mint Jan Vermeer van Delft (aki Delftben született, szinte egész életét a városban élte le és Delft korabeli városképét több képén is megörökítette), Pieter de Hooch, Nicolaes Maes, Gerard Houckgeest és Hendrick Corneliszoon van Vliet. Ők mind az úgynevezett delfti iskolának voltak a tagjai.
Delft híres továbbá a kék kerámiájáról, amely a XVII. században fejlődött ki, mikor kínai porcelánt hoztak be az országba. Mivel Kínában abban az időben épp háborúk folytak és nem tudtak szép porcelánokat importálni a leleményes holland emberek ezért gyorsan lemásolták a távol keletről érkező porcelánokat. Fehér agyagból különleges eljárással és égetéssel készültek és készülnek ma is a kék porcelánok, a gyártása a mai napig nem sokat változott.Közvetlen link:
Térkép beillesztése saját weblapba, blogba: [?]

Új hozzászólás írása előtt be kell jelentkezni!

Még nem érkezett hozzászólás.
Láttad már?
Címke felhő

anglia, ausztria, balaton, budapest, csehország, duna, egyiptom, egypt, erdély, erdő, felső-ausztria, fénylánc, folyó, geocaching, geoláda, görögország, gps útvonal, hegy, horvátország, hotel, hungary, ireland, írország, italia, kastély, kirándulás, látnivaló, lengyelország, linz, london, magyarország, mc-bubu, múzeum, németország, nyaralás, oberösterreich, olasz köztársaság, olaszország, otthon, österreich, park, pécs, reggio lazio, repubblica italiana, rom, roma, róma, románia, rome, spanyolország, strand, svájc, szabadidő, szállítás, sziget, szlovákia, szlovénia, táj, templom, tenger, tengerpart, természet, , tunézia, túra, tündüs & zo-, vár, város, víz, worldwalk

Navigációs hivatkozások kihagyásaKezdőlap » Itt voltam Copyright © 2007-2018 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva! | Készült: Animare Stúdió | Ügyfélszolgálat |
| Hírek | Facebook | Blog | Oldaltérkép | Sajtószoba | Felhasználási feltételek | Adatvédelem |