Magyarország, Csővár, a Cserhát télen (hó nélkül), SzG3

szalay2
szalay2:
adatlapja
Családfája:
szalay2 még nem készítette el a családfáját.
Legnagyobb családfák
Legújabb hozzászólások
2 hónap 24 napja érkezett
Lacus: Mint kiindulási bázis, innen a Villa Puntá-ból mentünk Portorož-ba,...

2 hónap 26 napja érkezett
szalay2: Igen és ez ajánlható mindenkinek, még a túrázást sem nagyon kedvelőknek,...

2 hónap 27 napja érkezett
Horizont: Hát ez nagyon jó lehetett :)

3 hónap 3 napja érkezett
Horizont: Csodálatos :)

3 hónap 13 napja érkezett
Horizont: Ez nagyon érdekes volt, hírét se hallottam eddig. Köszi :)

Legtöbbször nézték
Legtöbb szavazat
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

| Regisztráció | Jelszó? |
 

Legtöbb hely
Legújabb videofilmek
Legtöbb hozzászólás

Megosztás és letöltés: Csővár, a Cserhát télen (hó nélkül), SzG3
Helyszín: Magyarország, Csővár, a Cserhát télen (hó nélkül), SzG3
Magyarország
   47,822023   19,307146

 
2 év 10 hónapja érkezett
szalay2 itt volt: Magyarország, Csővár, a Cserhát télen (hó nélkül), SzG3
649
0
1
14
0
2014. december 27.
Sziasztok, Gábor vagyok!
Kihasználtuk a szép napsütéses időt és elmentünk kirándulni a Cserhátba, konkrétan Csővárra (Vác felől), mivel ott van egy viszonylag nem túl macerás sétaúton elérhető várrom.
Ha Csővárra beérkezünk, akkor két választásunk van:
1. ha a rövidebb úton akarunk felmenni, akkor rögtön az első útkereszteződésnél balra kell menni, egészen a falu végéig, ott letéve a kocsit az L jelzésen lehet a várhoz feljutni.
2. Ha a második kereszteződésnél hajtunk le balra, akkor is el kell menni a falu végéig (ez egy másik vég), majd az aszfalt út végén le kell tenni a kocsit. Kb 100 m után elérünk egy szántóig. Ha jobbra megyünk, az hosszabb, de földút, ha balra megyünk el a szántó és egy erdősáv között, akkor ez a rövidebb, de itt nincs gyalogút. Kb 1,5 km után a szántó bal oldalon véget ér (a jobbon még megy tovább), beérve az erdőbe, kb. újabb 100 m után becsatlakozunk az 1. pontban említett L jelű útba. Úgy kb. 300 m-en viszonylag meredeken emelkedik az út majd egy kis hágóra ér. Ha balra megyünk, nem messze a vár vár. De mi először jobbra mentünk, mivel ott szép sziklakibúvások találhatók kb 500 m-re a hágótól. Ezt érdemes megnézni, már a szép kilátás miatt is. Visszagyalogolva a hágóhoz az út egy kicsit jobbra húz, majd nemsokára felérünk a várromhoz.
Látszólagos jelentéktelensége ellenére történelme alatt igen neves családokkal került kapcsolatba a vár: Csák Máté, Mátyás király korában királyi birtok volt, majd Mátyás Corvin Jánosnak adományozta. Halála után a Corvin birtokokat a magyar nemesség megszerezte, ezt Ráskai Balázs bíró, aki királyi tárnokmester volt. A várat reneszánsz lakókastéllyá építette át. A török közeledtével hadi várrá építették át, de a szomszédos várak török kézre kerülésével tarthatatlanná vált a helyzetük, a törökök rövid ostrommal elfoglalták. Ahogy a török hódoltság észak felé haladt, a törökök, mint stratégiailag jelentéktelen helyet elhagyták és romlásnak indult. Az 1730-as években a szomszéd falu földesurai - a Prónayak - felkutatták a vár maradványait és jó részét elhordatták az Acsán építendő új kastélyukhoz.
Fontos: a várhegy déli oldala elég meredek (bár a szép kilátás miatt érdemes arra felé is körbenézni), nincs korlát, csak óvatosan!


Címkék: magyarország, csővár, vár, cserhát, várrom, rom,
Webcím: http://utazaskatalogus.blogspot.hu/2011/05/utazasaim...

Közvetlen link:
Térkép beillesztése saját weblapba, blogba: [?]

Új hozzászólás írása előtt be kell jelentkezni!

Még nem érkezett hozzászólás.
Láttad már?
Címke felhő

anglia, ausztria, balaton, budapest, csehország, duna, egyiptom, egypt, erdély, erdő, felső-ausztria, fénylánc, folyó, geocaching, geoláda, görögország, gps útvonal, hegy, horvátország, hotel, hungary, ireland, írország, italia, kastély, kirándulás, látnivaló, lengyelország, linz, london, magyarország, mc-bubu, múzeum, németország, nyaralás, oberösterreich, olasz köztársaság, olaszország, otthon, österreich, park, pécs, reggio lazio, repubblica italiana, rom, roma, róma, románia, rome, spanyolország, strand, svájc, szabadidő, szállítás, sziget, szlovákia, szlovénia, táj, templom, tenger, tengerpart, természet, , tunézia, túra, tündüs & zo-, vár, város, víz, worldwalk

Navigációs hivatkozások kihagyásaKezdőlap » Itt voltam Copyright © 2007-2017 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva! | Készült: Animare Stúdió | Ügyfélszolgálat |
| Hírek | Facebook | Blog | Oldaltérkép | Sajtószoba | Felhasználási feltételek | Adatvédelem |