Szlovákia, Dobróváralja vára (Podzámčok, Dobrá Niva), SzG3

szalay2
Legnagyobb családfák
Legújabb hozzászólások
Legtöbbször nézték
Legtöbb szavazat
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

| Regisztráció | Jelszó? |
 

Legtöbb hely
Legújabb videofilmek
Legtöbb hozzászólás

Megosztás és letöltés: Dobróváralja vára (Podzámčok, Dobrá Niva), SzG3
Helyszín: Szlovákia, Dobróváralja vára (Podzámčok, Dobrá Niva), SzG3
Szlovákia
   48,503114   19,103660

 
2 év 5 hónapja érkezett
szalay2 itt volt: Szlovákia, Dobróváralja vára (Podzámčok, Dobrá Niva), SzG3
662
0
1
5
0
2014. november 6.
Sziasztok, Gábor vagyok!
A múlt héten Zólyomban voltam egy jó kis vasút fotózásra, ezt kihasználva meglátogattam néhány eddig be nem mutatott helyet. Azt már most megállapíthatom, hogy ősztől tavaszig nem nagyon érdemes ilyen túrát tenni, mivel a várak általában zárva vannak. Néha azért van kivétel is, ott majd kitérek rá.
Először is ezt a várromot szeretném bemutatni. Már számtalan alkalommal elmentem mellette, de még soha sem néztem meg. Igazából a kilátás miatt érdemes felmenni ide (bár most nagyon párás volt a levegő), magából a várból csak egy nagyobb - helyreállított - fal maradt meg. A faluból viszonylag könnyű feljutni ide, bár a parkolóból elég meredek út visz fel. Az utolsó szakaszon egy acél lépcső is ki van építve, így a legkönnyebb feljutni.
A térképi elhelyezésével kapcsolatban van némi ellentmondás az interneten:
maga a várrom Dobróváralján ( Podzámčok) található, a neve Dobrá Niva (Dobronya) vára. Viszont egy ilyen nevű község van Dobróváraljától délre (vele határos) és van olyan honlap, amelyik ide teszi ezt a várromot. Én végül is a GE alapján eldöntöttem, hogy a Dobrá Niva nevű várrom Patakalján található, ez adja a legjobb megoldást a térkép szerint. Ráadásul a két község különálló település, így még az sem merülhet fel, hogy az egyik a másik résztelepülése.
Ezt most azért írtam le ilyen részletesen, mivel ilyen problémával még nem találkoztam a Wikipedia-nál.
Néhány szó a várról:
a XIII. századtól eredeztetik a várat, a szokásos tulajdonoscserékkel együtt. Volt Csák Máté, Frangepán, Verbőczy tulajdonban, sokszor királyi birtok is volt, de miután katonai jelentősége nem igen volt, így a XVIII. századtól pusztulni kezdett, a falusiak a köveket széthordták.
Utóirat: a lépcső melletti tájékoztató táblán továbbra sincs információ magyar nyelven. Ezen azért már túl léphetnének a szlovákok.


Címkék: szlovákia, dobróváralja, podzámčok, vár, dobrá niva, várrom, rom,
Webcím: http://utazaskatalogus.blogspot.hu/2011/05/utazasaim...

Közvetlen link:
Térkép beillesztése saját weblapba, blogba: [?]

Új hozzászólás írása előtt be kell jelentkezni!

Még nem érkezett hozzászólás.
Láttad már?
Címke felhő

anglia, ausztria, balaton, budapest, csehország, duna, egyiptom, egypt, erdély, erdő, felső-ausztria, fénylánc, folyó, geocaching, geoláda, görögország, gps útvonal, hegy, horvátország, hotel, hungary, ireland, írország, italia, kastély, kirándulás, látnivaló, lengyelország, linz, london, magyarország, mc-bubu, múzeum, németország, nyaralás, oberösterreich, olasz köztársaság, olaszország, otthon, österreich, park, pécs, reggio lazio, repubblica italiana, rom, roma, róma, románia, rome, spanyolország, strand, svájc, szabadidő, szállítás, sziget, szlovákia, szlovénia, táj, templom, tenger, tengerpart, természet, , tunézia, túra, tündüs & zo-, vár, város, víz, worldwalk

Navigációs hivatkozások kihagyásaKezdőlap » Itt voltam Copyright © 2007-2017 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva! | Készült: Animare Stúdió | Ügyfélszolgálat |
| Hírek | Facebook | Blog | Oldaltérkép | Sajtószoba | Felhasználási feltételek | Adatvédelem |