Szlovákia, Zólyom, a zólyomi vár, SzG3

szalay2
szalay2:
adatlapja
Családfája:
szalay2 még nem készítette el a családfáját.
Legnagyobb családfák
Legújabb hozzászólások
3 hónap 20 napja érkezett
Lacus: Mint kiindulási bázis, innen a Villa Puntá-ból mentünk Portorož-ba,...

3 hónap 22 napja érkezett
szalay2: Igen és ez ajánlható mindenkinek, még a túrázást sem nagyon kedvelőknek,...

3 hónap 22 napja érkezett
Horizont: Hát ez nagyon jó lehetett :)

3 hónap 29 napja érkezett
Horizont: Csodálatos :)

4 hónap 8 napja érkezett
Horizont: Ez nagyon érdekes volt, hírét se hallottam eddig. Köszi :)

Legtöbbször nézték
Legtöbb szavazat
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

| Regisztráció | Jelszó? |
 

Legtöbb hely
Legújabb videofilmek
Legtöbb hozzászólás

Megosztás és letöltés: Zólyom, a zólyomi vár, SzG3
Helyszín: Szlovákia, Zólyom, a zólyomi vár, SzG3
Szlovákia
   48,572923   19,127341

 
3 éve érkezett
szalay2 itt volt: Szlovákia, Zólyom, a zólyomi vár, SzG3
815
2
2
16
0
2014. november 6.
Sziasztok, Gábor vagyok!
Végre egy kicsit több időt tudtam Zólyomban tölteni, mint korábban. Lengyelország, a Magas-Tátra ill a Kis-Fátra felé menet mindig erre jöttünk, de a legtöbbször csak kikerültük (ekkor a Donovaly-n pihentünk egy kicsit), vagy ha mégis bementünk, akkor legfeljebb ettünk valamit, de nem nézelődtünk (ugyanis a váron kívül nem sok látnivaló van). Most a vasútfényképezés miatt jöttem ide, de szántam időt a várra is.
Látszólag igen jó helyen fekszik, a Garam folyó egyik kanyarulatában, egy kisebb dombon, de mint látni fogjuk majd, katonai jelentőségét viszonylag korán elvesztette.
Csak a XIII. sz végére vagy a XIV század elejére teszik a keletkezését, addig egy templom állt a helyén. Alapvetően inkább egy főúri laknak készült, mint várnak, bár később külső erősítések épültek hozzá (bástyák, olasz bástya, stb). Kezdetben Anjou tulajdon (királyi tulajdon) volt, Nagy Lajos is sokszor tartózkodott itt, mivel innen a magyar ill. a lengyel királyság is könnyen elérhető volt. Halála után házasságok és hagyatéki ügyek után a Habsburgok birtokába került. Később Jan Giskra cseh huszita vezér birtokába került (adományozás útján). Miután a harcedzett huszita harcosok szinte az egész felvidéket uralták, maga Hunyadi János vezetett hadjáratot ellenük, de Zólyomot Ő sem tudta elfoglalni. A Strázsa hegyen egy erődítményt emeltetett (ennek romjai még most is meg vannak), hogy a túlparti kastélyt (és a huszitákat) szemmel tarthassa. Később kiegyezett a huszitákkal és azok a várat átadták neki. A törökök ide viszonylag ritkán jutottak el, így a kastély (vár) nagyobb szerepet csak a Thököly és Rákóczi harcokban kapott nagyobb szerepet. A Rákóczi szabadságharc után a végig Habsburg hű Esterházyak birtokába került a vár. Ettől kezdve szinte teljes nyugalomban telt a vár élete. A kincstár az Esterházyaktól megvásárolta és raktárakat, valamint hivatalokat működtetett benne. A II. VH-ban sem volt nagy szerepe, kivéve az, hogy a Thällmann partizán brigád innen szervezte támadásait a németek ellen.
Rekonstrukciója az 1960-as években kezdődött, jelenleg több kiállítás is megtekinthető benne (ezek kivételesen tényleg magas nívójúak, érdemes megnézni azokat).
A vár mellett (az út túloldalán) található egy pánélvonat másolat (eléggé érdekes(?) álcázó festéssel), valamint nincs messze a vasútállomás se, ha valaki a vasútfotózással szeretne foglalkozni. Valamint érdemes itt letenni a kocsit, mivel máshol parkolóórás a parkolás, itt viszont ingyenes. Kb 5-10 perces sétával a vár elérhető, ráadásul egy nagyon szép parkon keresztül!
Itt született Balassi Bálint költő is (Kékkő vára nincs túl messze ide).


Címkék: szlovákia, zólyom, vár, kastély, páncél vonat, garam,
Webcím: http://utazaskatalogus.blogspot.hu/2011/05/utazasaim...

Közvetlen link:
Térkép beillesztése saját weblapba, blogba: [?]

Új hozzászólás írása előtt be kell jelentkezni!

 
Horizont hozzászólása 2 év 11 hónapja érkezett
Köszönjük szépen! Én is békés szép ünnepet kívánok. Horizont
 
 
szalay2 hozzászólása 2 év 11 hónapja érkezett
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánok minden kedves barátomnak! Gábor
Láttad már?
Címke felhő

anglia, ausztria, balaton, budapest, csehország, duna, egyiptom, egypt, erdély, erdő, felső-ausztria, fénylánc, folyó, geocaching, geoláda, görögország, gps útvonal, hegy, horvátország, hotel, hungary, ireland, írország, italia, kastély, kirándulás, látnivaló, lengyelország, linz, london, magyarország, mc-bubu, múzeum, németország, nyaralás, oberösterreich, olasz köztársaság, olaszország, otthon, österreich, park, pécs, reggio lazio, repubblica italiana, rom, roma, róma, románia, rome, spanyolország, strand, svájc, szabadidő, szállítás, sziget, szlovákia, szlovénia, táj, templom, tenger, tengerpart, természet, , tunézia, túra, tündüs & zo-, vár, város, víz, worldwalk

Navigációs hivatkozások kihagyásaKezdőlap » Itt voltam Copyright © 2007-2017 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva! | Készült: Animare Stúdió | Ügyfélszolgálat |
| Hírek | Facebook | Blog | Oldaltérkép | Sajtószoba | Felhasználási feltételek | Adatvédelem |