Szlovákia, a Szlovák paradicsom, Suchá Belá szurdok - Klástorisko - Hernád áttörés túra, SzG3

szalay2
szalay2:
adatlapja
Családfája:
szalay2 még nem készítette el a családfáját.
Legnagyobb családfák
Legújabb hozzászólások
3 hónap 20 napja érkezett
Lacus: Mint kiindulási bázis, innen a Villa Puntá-ból mentünk Portorož-ba,...

3 hónap 22 napja érkezett
szalay2: Igen és ez ajánlható mindenkinek, még a túrázást sem nagyon kedvelőknek,...

3 hónap 22 napja érkezett
Horizont: Hát ez nagyon jó lehetett :)

3 hónap 29 napja érkezett
Horizont: Csodálatos :)

4 hónap 8 napja érkezett
Horizont: Ez nagyon érdekes volt, hírét se hallottam eddig. Köszi :)

Legtöbbször nézték
Legtöbb szavazat
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

| Regisztráció | Jelszó? |
 

Legtöbb hely
Legújabb videofilmek
Legtöbb hozzászólás

Megosztás és letöltés: a Szlovák paradicsom, Suchá Belá szurdok - Klástorisko - Hernád áttörés túra, SzG3
Helyszín: Szlovákia, a Szlovák paradicsom, Suchá Belá szurdok - Klástorisko - Hernád áttörés túra, SzG3
Szlovákia
   48,964315   20,386113

 
2 év 3 hónapja érkezett
szalay2 itt volt: Szlovákia, a Szlovák paradicsom, Suchá Belá szurdok - Klástorisko - Hernád áttörés túra, SzG3
1068
7
1
29
0
2015. szeptember 5.
Sziasztok, Gábor vagyok!
Mostanában nem azért nem írtam, mert lusta vagyok, de sok volt a dolgom, meg némi anyaggyűjtés is folyt a közelmúltban. Ennek egyik eredmény volt a múlt szombati túra.
Ennek egyik kiváltó oka az volt, hogy kíváncsi voltam, tényleg megfelelő kondícióban vagyok-e egy ilyen túrához, a másik pedig az, hogy amikor összeházasodtunk a nejemmel, akkor többek között itt túráztunk a nászutunkon. Most nem tudott eljönni velem, mivel iskolai elfoglaltsága volt, de mondta, hogy nyugodtan menjek egyedül. Az egyedül az azt jelentette, hogy csatlakoztam az Alfatours túrájához. Egyedül nem tudtam volna ennyi pénzből kihozni a túrát.
Kora hajnalban indultunk és kb 10 órára értünk a kiinduló pontunkhoz. Mivel eléggé rossznak tűnt az időjárás, viszonylag kevesen voltak a szurdokban. Amikor felszálltam a buszra, sokan megnéztek, hogy mit keresek itt rövid nadrágban és minek szorongatom a kezemben a nordic walking botjaimat (a túra közben és után sokan oda jöttek hozzám és bevallották, hogy igazam volt mindkét dologban). Mint kiderült, mindkét esetben jól döntöttem, a rövid nadrág a párás, fülledt szurdokban igen kellemes viselet volt, míg a botokra később került sor. Most eléggé ki volt száradva a meder, az első gerendás, pallós járdákig eléggé könnyen eljutottunk. Ezeken tovább haladva megérkeztünk az első létrás szakaszhoz. Itt kiderült, hogy van két tériszonyosunk is, pedig a túra kiírásánál jelezték, hogy nekik nem igazán ajánlott a dolog. Na itt kezdett egy kicsit szétszóródni a csoport. Előlem egy fiatalokból álló csoport elhúzott, de néhányan szorosan a nyomukban voltunk. A létrás szakaszok sűrűn követték egymást, majd szép lassan lankássá szelidűlt a szurdok. Itt kiértünk a túra legmagasabb pontjára. Innen kb 4 km viszonylag sima séta után eljutottunk a Klástorisko turista házig. Itt van egy kolostorrom, meg jót lehet enni-inni (plusz WC, ezt ki kell használni). Én sztrapacskát ettem, egészen jó volt. Némi szünet után, bevárva a lemaradókat, elindultunk a Hernád völgye felé. Én ismertem az utat, tudtam, hogy nem ússzuk meg a lankás szakasszal. Elérkezve a Hernád szurdokának a széléig, jött a nyögvenyelős lejövetel. Nagyon meredek szerpentin, laza kövekkel, csúszós gyökerekkel, stb. Na itt nagyot arattam a botokkal! Nélkülük teljesen kikészültek volna a lábaim, meg az ízületeim. Na itt már tényleg szétszóródott a csoport, mivel már sokakat a feljövetel is megviselt. A szurdok sem hozott a részükre enyhülést, mivel sorra (szó szerint) jöttek az akadályok: láncok, csúszós sziklák, trepnik, stb. Itt annyira szétszakadt a csoport, hogy szinte az egész Hernád áttörést 3-asban tettük meg (csatlakoztam egy szimpatikus házaspárhoz), se előttünk, se utánunk senki. Így értünk ki a szurdok végére. Innen még jó egy km. volt a buszmegálló, de gyakorlatilag vízszintesen.
Konklúziók:
1. aki ilyenre jelentkezik, olvassa el a leírást és vegye komolyan a leírtakat.
2. Vigyen nordic walking botot (összecsukhatót, mert van ahol vissza kell tenni a hátizsákba, mert akadályoz - létramászás, pld.)
3. Jó erőnlét
4. Mivel eléggé nehéz a túra, 1,8 km/óra szintidőnél gyorsabbal csak azok tervezzenek, akik tényleg jó erőben vannak.
Visszatérve a buszhoz. Én a sok fotó miatt nem siettem a buszhoz és mivel azt kérték, hogy kb du 6-ra érjük le és ehhez időzítettem a túrámat (10-18-ig, ez azt jelentette, hogy 8 órás volt a túra). Meg azt is tudtam, hogy még sokan vannak mögöttem. Erről csak annyit, hogy fél 8-kor indultunk haza, akkorra ért vissza mindenki.
A feltételek betartása mellett sokaknak (de nem mindenkinek) ajánlom ezt a túrát, ill a Szlovák Paradicsomot (nem a piaci változatot).


Címkék: szlovákia, szlovák paradicsom, suchá belá szurdok, klástorisko, hernád áttörés, szurdok, patak, szikla, létra
Webcím: http://utazaskatalogus.blogspot.hu/2011/05/utazasaim...

Közvetlen link:
Térkép beillesztése saját weblapba, blogba: [?]

Új hozzászólás írása előtt be kell jelentkezni!

 
szalay2 hozzászólása 2 év 3 hónapja érkezett
A probléma (és a nehézség) az az, hogy egyenként nem olyan nehezek az akadályok, de folyamatosan jönnek és az fárasztja ki az embert. Azon azért én is meglepődtem, hogy nem volt izomlázam (pedig sok akadályon szó szerint kézzel-lábbal kellett átmenni, főleg a láncosokon), egyedül a bal dérdem belső hajlatánál az ott lévő két ín környékét éreztem meg kb 3 napig. Szerintem a nordic walking botok nagyon sokat segítettek ebben. Amúgy a túra csak 14 km volt, más esetben azt le lehet nyomni kb 3-3és fél óra alatt. Így a helyi tapasztalatok alapján 7 óra a szintideje. Ez + a klástoriskói 1 órás pihenő pont kiadja a 8 órát, ami alatt Én végigmentem rajta (de mint írtam, nem siettem, mert mögöttem voltak még sokan, így az időt a fotózásra és a nézelődésre fordítottam. Előbb meg úgy sem tudtam volna elindulni a csoport miatt). A túlzott rohanásnak sem vagyok a híve, mivel az meg a nézelődés rovására mehet, itt meg igencsak bővében voltunk a néznivalókban.
 
 
Horizont hozzászólása 2 év 3 hónapja érkezett
Megnéztem! Gratulálok a fotóidhoz, szuperek és megint a teljesítményedhez! Ez nem volt semmi:) Én max a hídon mentem volna át bátran :)))
 
 
szalay2 hozzászólása 2 év 3 hónapja érkezett
OK!
 
 
Horizont hozzászólása 2 év 3 hónapja érkezett
Gábor! Minden elismerésem ezért a túráért! Nekem ez túlélőtúra! Csodás és fantasztikus hely amúgy! Látod olyan erőben vagy mint a nászutadon és ez nem semmi teljesítmény:) Majd megnézem az összes fotót is délután!
 
 
szalay2 hozzászólása 2 év 3 hónapja érkezett
az összes fotó itt látható: http://szlovakiafotoalbum.blogspot.hu/2015/09/szlovakia-szlovak-paradicsom.html
 
 
szalay2 hozzászólása 2 év 3 hónapja érkezett
Most már feltettem a képeket.
 
 
szalay2 hozzászólása 2 év 3 hónapja érkezett
Majd még teszek fel képet csak most el kellett mennem!
Láttad már?
Címke felhő

anglia, ausztria, balaton, budapest, csehország, duna, egyiptom, egypt, erdély, erdő, felső-ausztria, fénylánc, folyó, geocaching, geoláda, görögország, gps útvonal, hegy, horvátország, hotel, hungary, ireland, írország, italia, kastély, kirándulás, látnivaló, lengyelország, linz, london, magyarország, mc-bubu, múzeum, németország, nyaralás, oberösterreich, olasz köztársaság, olaszország, otthon, österreich, park, pécs, reggio lazio, repubblica italiana, rom, roma, róma, románia, rome, spanyolország, strand, svájc, szabadidő, szállítás, sziget, szlovákia, szlovénia, táj, templom, tenger, tengerpart, természet, , tunézia, túra, tündüs & zo-, vár, város, víz, worldwalk

Navigációs hivatkozások kihagyásaKezdőlap » Itt voltam Copyright © 2007-2017 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva! | Készült: Animare Stúdió | Ügyfélszolgálat |
| Hírek | Facebook | Blog | Oldaltérkép | Sajtószoba | Felhasználási feltételek | Adatvédelem |