Olaszország, Palazzo Pubblico - San Marino.

Tündüs & zo-
Legnagyobb családfák
Legújabb hozzászólások
4 hónap 25 napja érkezett
Lacus: Mint kiindulási bázis, innen a Villa Puntá-ból mentünk Portorož-ba,...

4 hónap 27 napja érkezett
szalay2: Igen és ez ajánlható mindenkinek, még a túrázást sem nagyon kedvelőknek,...

4 hónap 28 napja érkezett
Horizont: Hát ez nagyon jó lehetett :)

5 hónap 4 napja érkezett
Horizont: Csodálatos :)

5 hónap 14 napja érkezett
Horizont: Ez nagyon érdekes volt, hírét se hallottam eddig. Köszi :)

Legtöbbször nézték
Legtöbb szavazat
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

| Regisztráció | Jelszó? |
 

Legtöbb hely
Legújabb videofilmek
Legtöbb hozzászólás

Megosztás és letöltés: Palazzo Pubblico - San Marino.
Helyszín: Olaszország, Palazzo Pubblico - San Marino.
Olaszország
   43,936001   12,447220

 
8 év 4 hónapja érkezett
Tündüs & zo- itt volt: Olaszország, Palazzo Pubblico - San Marino.
5306
0
0
14
0
2009. augusztus 6.
Il Palazzo Pubblico, avagy a Kormánypalota.

A Kormánypalota, helyi kőfaragók műve,
a római Francesco Azzuri építész terve alapján készült,
a régi, XVI. századi palota helyén.
Az 1884-ben kezdett építkezés 10 évig tartott,
1894. szeptember 30.-án adták át ünnepélyes keretek közt.
Giosuolt, a szertartás szónoka,
itt adta elő híres beszédét az "örök szabadságról".

A Köztársaság Kastélyai címereivel gazdagon díszített homlokzatot vízszintesen osztja egy három csúcsíves kapusor, egy félemelet bekeretezett emléktáblával, a reprezentatív emelet, három csúcsíves egykarélyúval díszítve, egy apró ablakos második emelet, egy kiemelkedő guelf csipkézetű oromzat.
A bal oldalon emelkedik a szintén guelf csipkézetű harangtorony, Szt. Marino alakjával díszítve (Szt. Ágnes és Szt. Leo között), alatta az óra.
Félemelet magasságban a jobb oldali szeglettartón Szt. Marino bronzszobra áll, az árkádok alatt, szintén jobbra pedig Francesco Azzurri építész márvány mellszobra, Giulio Tadolini műve.

A középkori épület belső része komoly és fényűző.
Címerekkel, táblákkal gazdag előtérből indulunk, melyet Giosuronz mellszobra, Tullio Golfarelli műve díszít.
Impozáns lépcsősoron érünk a reprezentatív emeletre, ahol a Kongresszusi és Fogadó Terem, valamint a Tanácsterem van, a 60 tanácstag csúcsíves székével, E. Retrosi fényűző tempera festményével, mely Szt. Marinot ábrázolja, amint dicsőségben megjelenik népe előtt, a bejárati falban és alatt levő szószékekkel, egy monumentális, a kastélyok címereivel díszített kandallóval.
Innen jutunk a Szavazás Termébe, ahonnan csigalépcső vezet a teraszra és a toronyba, ahonnan lenyűgöző szépségű panoráma tárul a szemünk elé.

A Szabadság tér vagy Pianello a Kormánypalota előtti térség.
Közepén emelkedik a Szabadság szobor, Galetti szobrász műve, melyet a berlini Otilia Heyroth Wagener grófnő ajándékozott San Marinonak 1876-ban.
A szobor mögött, a kőburkolatba van süllyesztve egy kis márványtábla a négy égtáj megjelölésével.

A tér alatt helyeztek el néhány nagyméretű vízgyűjtő ciszternát, melyek évszázadokkal ezelőtt létfontosságú szerepet töltöttek be a sanmarinóiak életében.

A Kormánypalotával szemben áll az ex Posta épülete, a "kis ház" nyomán (XIV.sz.) újjáépítve.
Homlokzata jobb oldalán fel vannak tüntetve a San Marinoban 1907-ig használatos hosszmértékek, amikoris áttértek a tizes alapú méterrendszerre.

Csodálatos kilátás nyílik a térről, egészen a város lábánál nyúló Montalbo temetőig, mely szintén Azzurri építész remekműve.


Igazgatás:

Arengo

Eredetileg az Arengo, vagy Családfők Gyülekezete volt a Legfelsőbb Szerv.
Később, mivel egyre nehezebb lett a törvényhozatal ilyen nagyszámú gyülekezettel, a törvényhozó hatalmat a Nagy és Általános Tanács vette át.
Az Arengo mindazonáltal megtartotta megának a Köztársasági Alapokmányok módosítási és "folyamodvány jogot". Ez utóbbi jogot ma is gyakorolják és számtalan kérvényt nyújtanak be a lakosok a Régens Kapitányoknak címezve, április 1-et és október 1-et követő első vasárnapokon.
A lakosság kezében ilyen módon a demokrácia értékes eszköze van, melynek segítségével szoros kapcsolatban áll az Állam Legfelsőbb Szerveivel.
A benyújtott kérvényeket 6 hónapon belül meg kell vizsgálni.
Az 1600-as évek elején a Tanács, bár a papíron elismerte az Arengo előjogait, de a gyakorlatban megfosztotta tevékenységeitől és kb. három évszázadon keresztül nem hívta össze. 1906 március 25.-én a Családfők Arengoja, a legnagyobb székesegyházban ülésezve régi tevékenységeit ismét birtokba vette, megszabva, hogy a Nagy és Általános Tanács tagjait egyenesen a lakosság válassza meg titkos szavazással, eltörölvén így az életre szóló tanácsoskodást, mely tagválasztással lett megújítva, valahányszor meghalt egy tanácsnok.


A Nagy és Általános Tanács

A Köztársaság Parlamentje a Nagy és Általános Tanács.
A nép által választott 60 tagból álló tanács arányosan képviseli a politikai nézeteket és 5 évenként választják újra.
Törvényhozó, igazságszolgáltató, közigazgatási jogot gyakorol. A Nagy és Általános Tanács hatáskörébe tartozik a törvények és szabályzatok közzététele, szerződések és egyezmények ratifikálása, diplomáciai képviselők és konzulok kinevezése.
A Tanács ezenkívül a kegyelem, Amnesztia, Rehabilitáció jogát gyakorolja és Állami Köztisztviselők, Bírók kinevezésével foglalkozik.
Saját kebeléből választ 2 Régens Kapitányt, Államkongresszust, a 12-ek Tanácsát, Polgármestert, a Kormányzóság Költségvetési Bizottság tagjait.


Régens Kapitányok

Az Állam Képviselői, a Végrehajtó hatalom vezetői, félévenkénti választásokkal április és október 1-én kerülnek hatalomra. Kegyelmesi címre jogosultak, a nagy és Általános Tanácsot, a 12-ek Tanácsát, Államkongresszust elnöklik.
Testületileg járnak el és minden döntést egyhangúlag hoznak, mivel egymással szemben vétó joguk van.
A Régens kapitányok küldetésük lejárta után három évvel ismét választhatók, ez idő lejárta után a "Kormányzóság Szakszervezete" nevű különleges bíróság ítélheti meg munkájukat, annak alapján, amit tettek, vagy amit nem tettek meg.


A 12-ek Tanácsa

1923 évi törvényekkel meghatározott Egyesületi Alapszabályok szerint a 12-ek Tanácsa polgári, bűntető, közigazgatási hivatást gyakorol.
Hatáskörébe tartozik a Közigazgatási Igazságszolgáltatás, miszerint bárki, személy vagy közület, aki úgy érzi, sérelemben volt része közigazgatási eljárás vagy végzés során, a 12-ek Tanácsához fordulhat, kérve ennek felfüggesztését vagy eltörlését.
"Harmadfokú" Bíróság szerepét tölti be, ahol döntő ítéletet kell hoznia abban az esetben, ha egy elsőfokú ítélet különbözik (ha csak részben is) a másodfokútól.
A Tanács jogkörébe tartozik még a külföldi állampolgároknak engedély kiadása vagy bevonása, ingatlanok vásárlása, jogi személyek elismerése és felhatalmazása vagyonkezelésre.
A 12-ek Tanácsára van bízva az özvegyek és árvák örökölt javainak a védelme.

Forrás: Marino Cardinali:
San Marino - A szabadság ősi földje című könyvéből.

# 257.


Címkék: san marino, san marinoi köztársaság, repubblica di san marino, il palazzo pubblico, kormánypalota, francesco azzurri, giosuolt, giulio tadolini, giosuronz, tullio golfarelli, e. retrosi, pianello, galetti, otilia heyroth wagener, tündüs & zo-
Webcím: http://www.museidistato.sm/mppub/index.htm

Közvetlen link:
Térkép beillesztése saját weblapba, blogba: [?]

Új hozzászólás írása előtt be kell jelentkezni!

Még nem érkezett hozzászólás.
Láttad már?
Címke felhő

anglia, ausztria, balaton, budapest, csehország, duna, egyiptom, egypt, erdély, erdő, felső-ausztria, fénylánc, folyó, geocaching, geoláda, görögország, gps útvonal, hegy, horvátország, hotel, hungary, ireland, írország, italia, kastély, kirándulás, látnivaló, lengyelország, linz, london, magyarország, mc-bubu, múzeum, németország, nyaralás, oberösterreich, olasz köztársaság, olaszország, otthon, österreich, park, pécs, reggio lazio, repubblica italiana, rom, roma, róma, románia, rome, spanyolország, strand, svájc, szabadidő, szállítás, sziget, szlovákia, szlovénia, táj, templom, tenger, tengerpart, természet, , tunézia, túra, tündüs & zo-, vár, város, víz, worldwalk

Navigációs hivatkozások kihagyásaKezdőlap » Itt voltam Copyright © 2007-2018 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva! | Készült: Animare Stúdió | Ügyfélszolgálat |
| Hírek | Facebook | Blog | Oldaltérkép | Sajtószoba | Felhasználási feltételek | Adatvédelem |