Szlovénia, Gornja Radgona, a vár, SzG3

szalay2
szalay2:
adatlapja
Családfája:
szalay2 még nem készítette el a családfáját.
Legnagyobb családfák
Legújabb hozzászólások
Legtöbbször nézték
Legtöbb szavazat
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

| Regisztráció | Jelszó? |
 

Legtöbb hely
Legújabb videofilmek
Legtöbb hozzászólás

Megosztás és letöltés: Gornja Radgona, a vár, SzG3
Helyszín: Szlovénia, Gornja Radgona, a vár, SzG3
Szlovénia
   46,682924   15,982536

 
5 év 2 hónapja érkezett
szalay2 itt volt: Szlovénia, Gornja Radgona, a vár, SzG3
1163
0
1
16
0
2012. október 9.
Sziasztok, Gábor vagyok!
Találtam ezen a környéken egy újabb érdekes helyet. Ez Gornja Radgona - Bad Radkersburg, egy szintén határral szétszakított város. Most a szlovén oldalra látogatunk el. Az itt lakó szlovén és német ajkú lakosok között már az 1800-as években igen feszült volt a viszony. Az I. VH lezárása után az egész város a Szerb-Horvát-Szlovén királysághoz került (egyszerűen elfoglalták az osztrák oldalt is), de 1919-ben egy felkeléssel kiszorították Őket a Mura déli oldalára (most itt vagyunk). A II. VH vége felé a szovjet csapatok dél felől támadták az itteni Wehrmacht csapatokat, akik visszavonulásuk után a Mura hidat felrobbantották. A háború után a jugoszláv oldalról a német ajkú lakosság átmenekült az osztrák oldalra, így a szlovén oldalon gyakorlatilag etnikailag tiszta település jött létre. A fagyos viszonyok miatt a felrobbantott hidat sem építették újjá egészen 1969-ig, ekkor Tito marsall és az akkori osztrák elnök adták át az új hidat.
A városban nem sok látnivaló van (annál több az osztrák oldalon, de arról majd később), így most a város felett magasodó várról fogok írni.
A vár két részből áll: az alsóbb szint az első udvar, itt a gazdasági épületek vannak, innen egy felhajtó rámpán jutunk fel a felső várba (kb 8-10 m-el van magasabban). A vár külső és belső oldalfalai is egyszerűek, viszonylag kis, de főleg a belső oldalon szép ablakokkal. A II. VH alatt és után sokáig iskola is működött itt, de később Milah Herzog 99 évre kibérelte. Jelenleg szépen rendbe van hozva, szálloda, vendéglő működik benne. Sajnos az osztrák oldalról nem lehet képet készíteni a várról (pedig impozáns lenne, ahogy a Mura felett a várdombon pózol), mert a folyó felőli oldalról a fák teljesen eltakarják. Én azért egy kilátó teraszt tettem volna a folyó felé, nagyon szép rálátás lenne a Murára és Bad Radkersburgra.


Címkék: szlovénia, gornja, radgona, vár, kastély
Webcím: http://utazaskatalogus.blogspot.hu/2011/05/utazasaim...

Közvetlen link:
Térkép beillesztése saját weblapba, blogba: [?]

Új hozzászólás írása előtt be kell jelentkezni!

Még nem érkezett hozzászólás.
Láttad már?
Címke felhő

anglia, ausztria, balaton, budapest, csehország, duna, egyiptom, egypt, erdély, erdő, felső-ausztria, fénylánc, folyó, geocaching, geoláda, görögország, gps útvonal, hegy, horvátország, hotel, hungary, ireland, írország, italia, kastély, kirándulás, látnivaló, lengyelország, linz, london, magyarország, mc-bubu, múzeum, németország, nyaralás, oberösterreich, olasz köztársaság, olaszország, otthon, österreich, park, pécs, reggio lazio, repubblica italiana, rom, roma, róma, románia, rome, spanyolország, strand, svájc, szabadidő, szállítás, sziget, szlovákia, szlovénia, táj, templom, tenger, tengerpart, természet, , tunézia, túra, tündüs & zo-, vár, város, víz, worldwalk

Navigációs hivatkozások kihagyásaKezdőlap » Itt voltam Copyright © 2007-2017 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva! | Készült: Animare Stúdió | Ügyfélszolgálat |
| Hírek | Facebook | Blog | Oldaltérkép | Sajtószoba | Felhasználási feltételek | Adatvédelem |