Magyarország, a Jáki templom, SzG3

szalay2
szalay2:
adatlapja
Családfája:
szalay2 még nem készítette el a családfáját.
Legnagyobb családfák
Legújabb hozzászólások
2 hónap 24 napja érkezett
Lacus: Mint kiindulási bázis, innen a Villa Puntá-ból mentünk Portorož-ba,...

2 hónap 26 napja érkezett
szalay2: Igen és ez ajánlható mindenkinek, még a túrázást sem nagyon kedvelőknek,...

2 hónap 27 napja érkezett
Horizont: Hát ez nagyon jó lehetett :)

3 hónap 3 napja érkezett
Horizont: Csodálatos :)

3 hónap 13 napja érkezett
Horizont: Ez nagyon érdekes volt, hírét se hallottam eddig. Köszi :)

Legtöbbször nézték
Legtöbb szavazat
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

| Regisztráció | Jelszó? |
 

Legtöbb hely
Legújabb videofilmek
Legtöbb hozzászólás

Megosztás és letöltés: a Jáki templom, SzG3
Helyszín: Magyarország, a Jáki templom, SzG3
Magyarország
   47,139373   16,582489

 
5 év 4 hónapja érkezett
szalay2 itt volt: Magyarország, a Jáki templom, SzG3
2218
2
3
12
0
2012. június 25.
Sziasztok, Gábor vagyok! Szentgotthárd és Szombathely között közlekedve egyenesen botorság lett volna kihagyni Jákot (meg tényleg útba esett), így nem is tettem meg. Mondjuk az idő nem volt túl jó, mivel az eső kisebb nagyobb hullámokban esett, meg a templom külseje úgy 60 %-ban be volt állványozva, meg a cserepeket is cserélték a tetőn, így kívülről nem lehetett túl szép képeket készíteni. Viszont az azért vigasztaló, hogy végre egy olyan műemlékre bukkan az ember, amelyen komoly felújítási munkák folynak. Ha igaz a határidő, akkor még az idén elkészül és valószínűleg bepótolom a külső fényképeket valami szép napfényes időben.
A templom történetéről nem fogok sokat írni, mivel a Wikipediában igen részletesen le van írva. Az biztos, hogy igencsak mozgalmas volt. Már az indulás is, mivel többször megakadt az építkezés, áttervezték, a török feldúlta, felgyújtották, újjáépítették. A templom utolsó nagy átépítés Schulek Frigyes irányításával történt.
A templomot könnyű megtalálni, mivel a viszonylag sík terepen már messziről látszik és az országút mellett található (tehát nem kell keresgélni). Van ingyenes parkolója (legalábbis amikor én ott voltam az volt). 300 Ft a belépő (2012), ami nem sok. A templomban belül egyébként - főleg a kis ablakok miatt - nagyon sötét van, pénzbedobással 4 percre meg lehet világíttatni a templomot (ha jól emlékszem 200 Ft volt). A templom kertjébe egy díszes kapun léphetünk be. Rögtön feltűnik, hogy a templom kertben egy nem is olyan kicsi kápolna is van (a Szent Jakab kápolna), aminek az a magyarázata, hogy a templom eredetileg apátsági templom volt, amelyet nem volt szabd plébániai célokra használni, így kellett egy ilyen célú kápolnát emelni.
Szerencsére a templom belülről teljesen megtekinthető, látható az ősisége. Maga a templom román kori eredetű, kis, lőrés szerű ablakokkal. Nekem ez a belső jobban tetszik, mint az agyon díszített barokk templomok, sokkal egyszerűbb, puritánabb (talán jobban is illeszkedik a kereszténység alapeszméihez).
A híres kapuzatát viszonylag jól meg lehetett nézni, bár némi állványzat, ill. kék nylon azért belelóg a képbe. Néhány részletet sikerült azért állvány nélkül is megörökíteni.


Címkék: magyarország, ják, templom
Webcím: http://utazaskatalogus.blogspot.hu/2011/05/utazasaim...

Közvetlen link:
Térkép beillesztése saját weblapba, blogba: [?]

Új hozzászólás írása előtt be kell jelentkezni!

 
MC-BUBU hozzászólása 5 év 2 hónapja érkezett
Eléggé hasonlít a zsámbéki romtemplomhoz és időben is 1220 körül építették mindkettőt. Ezt is meg kell látogatnom. Ják környékén még sosem jártam.
 
 
Horizont hozzászólása 5 év 4 hónapja érkezett
Ez nagyon szép! És milyen szép lesz!:)Tényleg öröm, hogy felújítják! Tetszett ez a pénzérmére működő megvilágítás! És amúgy meg köszi, hogy bemutattad:)
Láttad már?
Címke felhő

anglia, ausztria, balaton, budapest, csehország, duna, egyiptom, egypt, erdély, erdő, felső-ausztria, fénylánc, folyó, geocaching, geoláda, görögország, gps útvonal, hegy, horvátország, hotel, hungary, ireland, írország, italia, kastély, kirándulás, látnivaló, lengyelország, linz, london, magyarország, mc-bubu, múzeum, németország, nyaralás, oberösterreich, olasz köztársaság, olaszország, otthon, österreich, park, pécs, reggio lazio, repubblica italiana, rom, roma, róma, románia, rome, spanyolország, strand, svájc, szabadidő, szállítás, sziget, szlovákia, szlovénia, táj, templom, tenger, tengerpart, természet, , tunézia, túra, tündüs & zo-, vár, város, víz, worldwalk

Navigációs hivatkozások kihagyásaKezdőlap » Itt voltam Copyright © 2007-2017 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva! | Készült: Animare Stúdió | Ügyfélszolgálat |
| Hírek | Facebook | Blog | Oldaltérkép | Sajtószoba | Felhasználási feltételek | Adatvédelem |