Csehország, České Budějovice, SzG3

szalay2
szalay2:
adatlapja
Családfája:
szalay2 még nem készítette el a családfáját.
Legnagyobb családfák
Legújabb hozzászólások
4 hónap 26 napja érkezett
Lacus: Mint kiindulási bázis, innen a Villa Puntá-ból mentünk Portorož-ba,...

4 hónap 28 napja érkezett
szalay2: Igen és ez ajánlható mindenkinek, még a túrázást sem nagyon kedvelőknek,...

4 hónap 29 napja érkezett
Horizont: Hát ez nagyon jó lehetett :)

5 hónap 5 napja érkezett
Horizont: Csodálatos :)

5 hónap 15 napja érkezett
Horizont: Ez nagyon érdekes volt, hírét se hallottam eddig. Köszi :)

Legtöbbször nézték
Legtöbb szavazat
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

| Regisztráció | Jelszó? |
 

Legtöbb hely
Legújabb videofilmek
Legtöbb hozzászólás

Megosztás és letöltés: České Budějovice, SzG3
České Budějovice
Helyszín: Csehország, České Budějovice, SzG3
Csehország
   48,974598   14,474359

 
7 éve érkezett
szalay2 itt volt: Csehország, České Budějovice, SzG3
4377
8
7
14
1
2007. július 1.
Sziasztok, Gábor vagyok! České Budějovice dél-Csehország egyik legnagyobb városa, mely mégis megtudta őrizni kisvárosi hangulatát minden bájával egyetemben. Fontos szerepet játszott a huszita felkeléseknél, és egy időben itt tartották a császári ereklyéket is. Több okból is érdemes felkeresnünk e történelmi emlékkel és kincsekkel teli, Prágától 150 km-re található várost. Az irodalomban kicsit járatosaknak valószínűleg Svejk katonát idézi, míg a sörkultúra tudósainak a mára világhírű Budvar (Budweiser) sört juttatja eszébe, amelyet máig itt gyártanak. Van itt más látnivaló is: a II. Premysl Otakar főtér szépsége önmagában is megéri az utazást, a gótikus-reneszánsz Fekete-torony, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városkára szépséges főterével és ámulatba ejtő középkori alapokon nyugvó alaprajzával, a kolostor és a Vasszűz tornya, amely a legenda szerint kínzókamraként is szolgált egy időben. Itt található a hazánkban is ismert Hardmuth ceruzákat gyártó Versatil ceruzagyár, mely már a XVIII. század óta működik.

Látnivalók:
Náměstí Přemysla Otakara II
A város 100x100 méteres főterén több tucatnyi gyönyörű reneszánsz épületet találunk, ezek nagy része a XVI. században épült. A tér közepén az 1720-as években épült Sámson szökőkutat látjuk. A téren a szökőkút közelében van egy szabálytalan formájú kő, ami a régi akasztófahelyét jelöli. Nem ajánljuk, hogy ezt keressék meg, mert a legenda szerint aki rálép, nem talál utána haza. A tér keleti oldalán a csak kívülről elegáns Grand Hotel Zvon épületét látjuk, figyeljük meg, hogy milyen különlegesen szép épület van közvetlenül mellette a Karla IV. utca sarkán. A tér másik oldalán az 1545-ben épült, 1730-ban újjáépített és bronzsárkányokkal kiegészített, majd a XIX. században kibővített Városháza épületét láthatjuk. A főtéri házak felújítását 2001 végén fejezték be.

Černá věž
A főtér északkeleti sarka mellett van közvetlenül az 1550 és 1578 között épített Fekete Torony. A torony egyszerre szolgált harang- és tűztoronyként; egy család (illetve több) egészen az 1950-es évekig élt a torony legfelső részén. A tornyot nem túl romantikus okokból hívják feketének: a XIX. században a kosztól lett ilyen a színe (azóta lemosták). Összesen 225 lépcsőfokon jutunk fel a harangig, ahonnan jó kilátás van a városra. A torony csak áprilistól októberig van nyitva. Évente egyszer lépcsőfutóversenyt is rendeznek a toronyban - a bátrak benevezhetnek rá.

Česká ulice
A főtérrel párhuzamos Cseh utcában szebbnél szebb gótikus és reneszánsz árkádos házakat láthatunk (pl. a 9. szám alatt). Ebben az utcában nagyrészt cseh mesteremberek (szabó, cipész, kovács) laktak, amikor a városnak még vegyes cseh-német lakossága volt. Ha a főtér forgatagát túl nagynak találjuk, itt nyugodtan gyönyörködhetünk a város szépségében.

Dominikánský klášster
A Domikánus Kolostorba a Piaristicke náměstíről jutunk be; a kerengő folyosójáról jobbra van a bejárat magába a templomba (a kolostort 1949-ben bezárták, de a hozzá tartozó templom még ma is működik). A kolostor építését a város alapításával egy időben, 1265-ben kezdték, de az építkezést csak a XV. században fejezték be. A kolostort pénzverdeként is használták egy időben. A kerengő mellett ma egy kisebb kertet találunk, bent a templomban pedig szokatlanul hatalmas freskókat.

Solnice
A Sóház a kolostor mellett van. Lépcsős tetejéről könnyen felismerhetjük. 1531-ben épült. Előbb magtárnak, majd lőportárnak, végül sóháznak használták. A homlokzaton három, a hátsó falon egy kőből faragott arcot láthatunk. A legenda szerint tolvajokról mintázták őket, akiket a templomban kaptak rajta; fejüket vették, majd kifüggesztették a fejüket a Sóház falára.

Budvarský pivovar
Sör! A világ egyik legismertebb sörgyára csak csoportosan látogatható. Jelentkezni a 77 05 341-es telefonszámon vagy valamelyik főtéri információs központnál!

Maga a városmag eléggé körülhatárolt (várárokkal - vízzel volt körülvéve, ennek zöme még most is jól látszik), közel kör alakú. Jól látszik, hogy egy megtervezett város, mivel csak merőleges és párhuzamos utcarendszerből áll. Ami még nagyon szimpatikus, hogy a folyópart (és a szigetek) sétányokkal határoltak, jól bejárhatóak (és szépek). Van a városban egy duzzasztó mű is, valószínűleg e miatt jól tudják szabályozni a vízszintet, mivel ez elég közel esik a járdaszinthez. Viszont pont e miatt nagyon vízközelinek (jó értelemben) érezzük a folyót. A cseheknél szinte mindenhol jól látszik az átgondolt vízgazdálkodás (bár a TV-ből látszik, hogy azért ott is vannak gondok, de az csak ténylegesen katasztrofális időjárási viszonyok között, az átlag helyzetet megoldják a vízrendszerükkel. Nem szégyenlik, hogy egy adott városban akár duzzasztó mű, vagy egyéb vízszabályozási létesítmény van). Ennek az előnyei is kiélvezhetőek (biztonságos vízi túrázás, gyönyörű séták a vízparton, egy kellemes összbenyomás a tájról, stb.). A belváros majdnem teljesen körbe van véve parkkal, ettől kifelé viszonylag könnyen lehet ingyen parkolni, legfeljebb egy kis plusz séta következik.

Jó kiinduló pont Ohrada, Hluboká, Rožmberk, Vyšší Brod, stb felé.


Címkék: csehország, české budějovice, város, sör, folyó
Webcím: http://utazaskatalogus.blogspot.com/2011/05/utazasai...

Közvetlen link:
Térkép beillesztése saját weblapba, blogba: [?]

Új hozzászólás írása előtt be kell jelentkezni!

 
szalay2 hozzászólása 7 éve érkezett
Úgy legyen!
 
 
Horizont hozzászólása 7 éve érkezett
Értjük mi! A szándékot is. A külföldiek is lehetnek bunkók, embere válogatja! Párizst is szeretném látni, de idén annak is örültem, hogy a legkisebb felnőtt lányom eljutott oda. Az már majdnem olyan boldogság volt, mintha én mentem volna:)))De csak majdnem! De itthon is milyen gyönyörűséges helyek vannak, "eleem" milyen szép kis helyeken járt.Én itt minden áldott nap jókat kirándulok, felfedezek szép helyeket, most már nem bosszankodok a hülyéken se, mert nem látom őket, hál istennek! Reméljük jobb világ is lesz nem sokára és utazhatok még sokat:)
 
 
szalay2 hozzászólása 7 éve érkezett
Egyébként Párizst is meg kell nézni (ha bírja anyagiakkal az ember), mert azt csak ott lehet megtenni, én csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a közelünkben is rengeteg szépség van. Nem kell mindig "menő" helyre utazni ahhoz, hogy jól érezze az ember magát. Szerintem Csehország erre tökéletesen alkalmas. Ssajnos itt egy kicsit megint magam ellen dolgozom, mert azért a magyaroknak nincs nagyon jó hírük a világban, én mindenesetre igyekszem úgy viselkedni mindenhol (és csak olyan szolgáltatást igénybe venni, amit meg is fizetek! - nem tudom ki mennyire emlékszik arra, hogy Burgerlandban sokáig majdnem mindenhol ki volt írva, hogy: Magyar ne lopj!), hogy lehetőleg a jó hírünket gyarapítsuk (szerintem ez elég könnyű, csak viselkedni tudni kell). Nagyon kellemetlen érzés volt és biztosan meg volt az okuk erre. Hát én igyekszem ezeket a saját viselkedési normámmal helyre rakni). Na sikerült egy csomó kacifántos mondatot leírnom, remélem nyelvtanilag helyes. Gábor
 
 
szalay2 hozzászólása 7 éve érkezett
Most nem magam ellen akarok dolgozni, de ha a Webcím-ek alatt megadott virtualtravelglobe-n körülnéztek (és ott mindent ragyogó napsütésben fényképeztek le), akkor lehet ledöbbenni igazán, hogy mi van a cseheknél (még). Üdv, Gábor
 
 
Csabó hozzászólása 7 éve érkezett
Jól tettem,hogy benéztem ide.Újabb hangulatos helyet mutattál be nekünk. További kellemes Karácsonyt Neked és az itt levőknek. Csaba
 
 
Horizont hozzászólása 7 éve érkezett
Köszönöm és viszont kívánom!
 
 
szalay2 hozzászólása 7 éve érkezett
Sajnos kezdek a végére érni (már amit láttam - bár még van úgy 10-15 hely, ahol voltam), ebből is látszik, hogy vannak komplett részek, amik kimaradtak, vagy nagyon régen voltam már ott. Remélem egyszer majd ezeket is beutazhatom. Amúgy kellemes ünnepeket kívánok minden "törzsutas"-nak itt az Itt voltam!-on. Gábor
 
 
Horizont hozzászólása 7 éve érkezett
Gábor addig rakosgatod itt fel Csehország szépségeit, hogy lassan már nem is Párizsba vágyom (na azért oda is:D) Ez a város is gyönyörű!
Láttad már?
Címke felhő

anglia, ausztria, balaton, budapest, csehország, duna, egyiptom, egypt, erdély, erdő, felső-ausztria, fénylánc, folyó, geocaching, geoláda, görögország, gps útvonal, hegy, horvátország, hotel, hungary, ireland, írország, italia, kastély, kirándulás, látnivaló, lengyelország, linz, london, magyarország, mc-bubu, múzeum, németország, nyaralás, oberösterreich, olasz köztársaság, olaszország, otthon, österreich, park, pécs, reggio lazio, repubblica italiana, rom, roma, róma, románia, rome, spanyolország, strand, svájc, szabadidő, szállítás, sziget, szlovákia, szlovénia, táj, templom, tenger, tengerpart, természet, , tunézia, túra, tündüs & zo-, vár, város, víz, worldwalk

Navigációs hivatkozások kihagyásaKezdőlap » Itt voltam Copyright © 2007-2018 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva! | Készült: Animare Stúdió | Ügyfélszolgálat |
| Hírek | Facebook | Blog | Oldaltérkép | Sajtószoba | Felhasználási feltételek | Adatvédelem |