Magyarország, Kisbér, a Batthyány-Wenckheim kastély és a Magyar Királyi Lovarda, SzG3

szalay2
szalay2:
adatlapja
Családfája:
szalay2 még nem készítette el a családfáját.
Legnagyobb családfák
Legújabb hozzászólások
2 hónap 24 napja érkezett
Lacus: Mint kiindulási bázis, innen a Villa Puntá-ból mentünk Portorož-ba,...

2 hónap 26 napja érkezett
szalay2: Igen és ez ajánlható mindenkinek, még a túrázást sem nagyon kedvelőknek,...

2 hónap 27 napja érkezett
Horizont: Hát ez nagyon jó lehetett :)

3 hónap 3 napja érkezett
Horizont: Csodálatos :)

3 hónap 13 napja érkezett
Horizont: Ez nagyon érdekes volt, hírét se hallottam eddig. Köszi :)

Legtöbbször nézték
Legtöbb szavazat
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

| Regisztráció | Jelszó? |
 

Legtöbb hely
Legújabb videofilmek
Legtöbb hozzászólás

Megosztás és letöltés: Kisbér, a Batthyány-Wenckheim kastély és a Magyar Királyi Lovarda, SzG3
Helyszín: Magyarország, Kisbér, a Batthyány-Wenckheim kastély és a Magyar Királyi Lovarda, SzG3
Magyarország
   47,499489   18,028427

 
3 év 1 hónapja érkezett
szalay2 itt volt: Magyarország, Kisbér, a Batthyány-Wenckheim kastély és a Magyar Királyi Lovarda, SzG3
791
0
2
18
0
2014. szeptember 28.
Sziasztok, Gábor vagyok!
A múltkor, amikor a Móri árok több helyét megtekintettem (Mór, Fehérvárcsurgó, stb.) volt egy-két hely, ami kimaradt. A kitűnő időre való tekintettel a hónunk alá csaptuk az unokánkat és elmentünk egy jót kirándulni. Az egyik hely, amit megtekintettünk az Kisbér volt. Ide alapvetően a Mini-Magyarország makettparkért jöttünk, de arról később. Mint tudjátok, gyűjtöm a Batthyány családdal kapcsolatos információkat és ez alapján tudtam, hogy itt is van nem egy, hanem mindjárt két Batthyány kastély is.
A kastélyt a Batthyány család az 1780-as években kezdte el építeni, eleinte barokk stílusban, a hozzátartózó angol kerttel együtt. Az épületet az 1840-es években átépítették klasszicista stílusra. Már Batthyány Gusztáv is nagy lókedvelő volt, Ő kezdte el az angol telivérek Mo-i meghonosításával foglalkozott. Az 1848/49-es szabadságharc bukása után a birtokot a Batthyány családtól elkobozták, egy rövid időre a Wenckheim család tulajdonába került. 1853-tól a Királyi Katonai Ménes működött itt. A birtokot az állam 1869-ben megvásárolta. Ekkor már a különféle hadseregeknek igen nagy számban volt szükségük lovakra, ez indította be az itteni lótenyésztést. Itt tenyésztették ki a kisbéri félvért és egy Kisbér nevű ló megnyerte az Epson Derby-t 1876-ban. Itt született többek között Kincsem is, a világ legeredményesebb lova is, valamint és Imperiál. Szokás szerint közbe jött a II. VH., a ménes egy részét (78 ló) elvitték az USÁ-ba, ahol elárverezték. Ez némileg szerencsés tett volt, mivel a lovak jó kezekbe kerültek és ott továbbra is létezik a "tiszta" kisbéri félvér vonal. Magát a ménest 1961-ben felszámolták. Jelenleg a ménes rekonstruálása folyik.
A kastély, a ménesbirtok épületei és a Tiszti kaszinó egy épületcsoportot képeztek.
Visszatérve a kastélyhoz, ott a II. VH után kórház működött, amely azóta kiköltözött onnan. A jelenlegi állapotáról semmi információt nem tudtam szerezni. A parkjának egy részében (amely a kastéllyal együtt el van kerítve), jelenleg lovak találhatóak.
A kastéllyal szemben találhatóak a Ménesbirtok épületei. Középen a Lovarda, amely még most is az egyik legnagyobb fedett lovarda a világon. A két oldalán az istálló épületek találhatóak, ezek már csak részben lettek felújítva. Az utca végén a volt tiszti kaszinó épülete található, jelenleg a Polgármesteri Hivatal lakozik benne.
A kastélytól nem messze, de külön lekerítve áll a Batthyány kiskastély, ami igazából az egykori Ménesparancsnokság épülete volt. Jelenleg a kisbéri Helytörténeti Kiállítás található itt. Az egyik legfőbb kiállított tárgya Buccaner-nek a csontváza, "aki" Kincsem apja volt. Buccaner utódai több, mint 80 szorosát keresték a versenyeken, mint a fedező mén ára volt. Az angolok többszörös áron vissza akarták vásárolni, persze nem kapták meg.
A birtokhoz tartozott a jelenleg horgásztóként üzemelő tó is. Néhány képet erről is felteszek ide, de igazából majd a makettpark bemutatásánál fogom a kérdést kezelni, mivel az a tó partján található.


Címkék: magyarország, kisbér, batthyány-wenckheim kastély, kastély, batthyány, magyar királyi lovarda, lósport, kincsem, imperiál,
Webcím: http://utazaskatalogus.blogspot.hu/2011/05/utazasaim...

Közvetlen link:
Térkép beillesztése saját weblapba, blogba: [?]

Új hozzászólás írása előtt be kell jelentkezni!

Még nem érkezett hozzászólás.
Láttad már?
Címke felhő

anglia, ausztria, balaton, budapest, csehország, duna, egyiptom, egypt, erdély, erdő, felső-ausztria, fénylánc, folyó, geocaching, geoláda, görögország, gps útvonal, hegy, horvátország, hotel, hungary, ireland, írország, italia, kastély, kirándulás, látnivaló, lengyelország, linz, london, magyarország, mc-bubu, múzeum, németország, nyaralás, oberösterreich, olasz köztársaság, olaszország, otthon, österreich, park, pécs, reggio lazio, repubblica italiana, rom, roma, róma, románia, rome, spanyolország, strand, svájc, szabadidő, szállítás, sziget, szlovákia, szlovénia, táj, templom, tenger, tengerpart, természet, , tunézia, túra, tündüs & zo-, vár, város, víz, worldwalk

Navigációs hivatkozások kihagyásaKezdőlap » Itt voltam Copyright © 2007-2017 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva! | Készült: Animare Stúdió | Ügyfélszolgálat |
| Hírek | Facebook | Blog | Oldaltérkép | Sajtószoba | Felhasználási feltételek | Adatvédelem |