Magyarország, Tápiószele,Blaskovich Múzeum

magdinurse
magdinurse:
adatlapja
Családfája:
magdinurse még nem készítette el a családfáját.
Legfontosabb nyilvános láthatóságú helyei:
Itt jártam középiskolába
Itt lakom
Legújabb hozzászólásai:
• 5 hónap 21 napja érkezett:
Szia Horizont! :-) Valóban rég jártam az oldalon!Mostanában kevesebb...
• 3 év 5 hónapja érkezett:
:-) :-)
• 3 év 5 hónapja érkezett:
:-)
• 4 év 3 hónapja érkezett:
Átadtam a gratulát.......csak zárójelben megjegyezném,hogy ...
• 4 év 3 hónapja érkezett:
Köszönöm!!!! :-)
• 5 év 3 hónapja érkezett:
Szia Horizont! Nahát........milyen érdekes lehetett lovas szekéren...
• 6 év 3 hónapja érkezett:
Kedves Horizont! Csodálom a türelmedet....
• 6 év 3 hónapja érkezett:
Kedves Horizont!Lehet,hogy ők ezt nem ilyen tragikusan élik meg...
Legnagyobb családfák
Legújabb hozzászólások
Legtöbbször nézték
Legtöbb szavazat
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

| Regisztráció | Jelszó? |
 

Legtöbb hely
Legújabb videofilmek
Legtöbb hozzászólás

Megosztás és letöltés: Tápiószele,Blaskovich Múzeum
Helyszín: Magyarország, Tápiószele,Blaskovich Múzeum
Magyarország
   47,334416   19,879378 
5 hónap 21 napja érkezett
magdinurse itt volt: Magyarország, Tápiószele,Blaskovich Múzeum
733
1
1
14
0
2017. június 11.
Egy kúria, amely nem az építtetőről, hanem emlékezetes lakóiról kapta a nevét. A század elején épült kisnemesi kúriát 1912-ben vásárolta meg egy özvegyasszony és régészkedő, műgyűjtő fiai - a Blaskovichok. A tápiómenti településre nemcsak a már két nemzedék által gyarapított műgyűjteményüket hozták magukkal, hanem a múlt és a műalkotások tiszteletét is. Birtokaik bevételéből szigorú takarékoskodással rendszeresen vásároltak műalkotásokat és műkedvelő régészként ásatásokat is végeztek. A Magyar Nemzeti Múzeum az ő kezdeményezésükre indított ásatásokat a sőregi út mellett emelkedő dombon, ahol egy szkíta fejedelmi sírból a híres aranyaszarvas is előkerült. A tűzben aranyozott, szarvas alakú, fejedelmi pajzsdísz 1923-ban került elő, amikor az Attila legenda és Priszkosz rétor leírása alapján a hun király egykori palotáját kezdték itt kutatni. A tizenöt évig tartó ásatás leleteinek biztosítására a második világháborút követően a Blaskovich-kúriában nemzeti múzeumi gyűjtőhelyet jelöltek ki.
A Blaskovichok műgyűjtő szenvedélye a múlt század közepéig nyúlik vissza. A régészkedő testvérpár nagyapja, Blaskovich Gyula Heves megye alispánjaként  festményeket és metszeteket vásárolt az egri érsek hagyatékából, és testvéreitől  - földért cserébe - megszerezte a családi  "régiségeket " is. Az így létrejött gyűjtemény Gyula nevű fiára szállt, aki tovább gyarapította az apai hagyatékot. A múzeumalapítás első gondolata a Blaskovich család nagybányai éveiben született meg. Blaskovich Gyula 1887-ben családjával együtt költözött Nagybányára, itt mutatta be a nyilvánosságnak először a Blaskovich -gyűjteményt. A későbbi múzeumalapító Blaskovich testvérek is Nagybányán érettségiztek. A nagyobbik fiú barátságot kötött Réti Istvánnal, s a festő egyik legismertebb, a „Bohémek karácsonya idegenben” című festményén is megörökítette az akkor hatodik osztályos gimnazista Blaskovich Györgyöt. (Rétinek éppen ez a különleges fény-árnyék hatással festett képe hozta meg a szakma elismerését, 1900-ban Párizsban aranyérmet nyert vele.) A Blaskovich Múzeumban van Réti egy másik, „Arckép napsütésben”, című Blaskovich Györgyöt ábrázoló portréja. A családi levéltárban a művész és modellje személyes hangú levelei maradtak fenn. 
A Blaskovich fívérek a  Magyar Nemzeti Múzeum segítségével otthonukban, az akkor már múzeumi gyűjtőhelyen 1952-ben megalapították a Tápiószelei Múzeumot, és halálukig ők vezették.
Egykori kúriájukban a szobák ma is úgy várják a látogatókat, ahogyan annak idején haza az itt lakókat. Családi portrék - köztük Barabás Miklós festette is akad - mesélnek régi történetekről, rangon aluli házasságról a tisztartó lányával, egy cselédtől született szerelemgyerekről, aki mégis majdnem mint házikisasszony nevelkedett itt, vagy éppen a Blaskovichok két ága közötti politikai feszültségről, és perpatvarról. Ez utóbbi fölött az utókor nagyvonalúan szemet huny, hiszen a szomszéd rokonok, a gróf Blaskovichok híres tápiószelei méneséből való világhírű csodalónak, Kincsemnek is jut egy szobányi emlékhely a kúriában.
A múzeum fogadóhelyisége a szarvas - és őzagancsokkal, orrszarvú- és medvekoponyákkal, vadászfelszerelésekkel, lőportartókkal díszített ebédlő. Egy szalonban empire és rokokó bútorok, a szomszédos szobában fegyver és pipagyűjtemény. A kúria belső terei sértetlenül átvészelték a második világháborút és az azt követő rendszereket, megőrizve a két háború előtti köznemesi élet díszleteit.


Címkék: tápiószele, blaskovich múzeum

Közvetlen link:
Térkép beillesztése saját weblapba, blogba: [?]

Új hozzászólás írása előtt be kell jelentkezni!

 
Horizont hozzászólása 5 hónap 16 napja érkezett
Ez nagyon érdekes volt, hírét se hallottam eddig. Köszi :)
Láttad már?
Címke felhő

anglia, ausztria, balaton, budapest, csehország, duna, egyiptom, egypt, erdély, erdő, felső-ausztria, fénylánc, folyó, geocaching, geoláda, görögország, gps útvonal, hegy, horvátország, hotel, hungary, ireland, írország, italia, kastély, kirándulás, látnivaló, lengyelország, linz, london, magyarország, mc-bubu, múzeum, németország, nyaralás, oberösterreich, olasz köztársaság, olaszország, otthon, österreich, park, pécs, reggio lazio, repubblica italiana, rom, roma, róma, románia, rome, spanyolország, strand, svájc, szabadidő, szállítás, sziget, szlovákia, szlovénia, táj, templom, tenger, tengerpart, természet, , tunézia, túra, tündüs & zo-, vár, város, víz, worldwalk

Navigációs hivatkozások kihagyásaKezdőlap » Itt voltam Copyright © 2007-2018 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva! | Készült: Animare Stúdió | Ügyfélszolgálat |
| Hírek | Facebook | Blog | Oldaltérkép | Sajtószoba | Felhasználási feltételek | Adatvédelem |