Magyarország, Alcsútdoboz, az Alcsúti Arborétum, SzG3

szalay2
szalay2:
adatlapja
Családfája:
szalay2 még nem készítette el a családfáját.
Legnagyobb családfák
Legújabb hozzászólások
2 hónap 24 napja érkezett
Lacus: Mint kiindulási bázis, innen a Villa Puntá-ból mentünk Portorož-ba,...

2 hónap 26 napja érkezett
szalay2: Igen és ez ajánlható mindenkinek, még a túrázást sem nagyon kedvelőknek,...

2 hónap 27 napja érkezett
Horizont: Hát ez nagyon jó lehetett :)

3 hónap 3 napja érkezett
Horizont: Csodálatos :)

3 hónap 13 napja érkezett
Horizont: Ez nagyon érdekes volt, hírét se hallottam eddig. Köszi :)

Legtöbbször nézték
Legtöbb szavazat
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

| Regisztráció | Jelszó? |
 

Legtöbb hely
Legújabb videofilmek
Legtöbb hozzászólás

Megosztás és letöltés: Alcsútdoboz, az Alcsúti Arborétum, SzG3
Helyszín: Magyarország, Alcsútdoboz, az Alcsúti Arborétum, SzG3
Magyarország
   47,423456   18,591292

 
5 év 8 hónapja érkezett
szalay2 itt volt: Magyarország, Alcsútdoboz, az Alcsúti Arborétum, SzG3
1644
2
2
35
0
2012. március 13.
Sziasztok, Gábor vagyok!
Végre eljutottam olyan helyre is mostanában, amit még nem tettem közzé. Az arborétum azért is kedves nekem, mert még egyetemista koromban én végeztem el a geodéziai felmérését, mivel még egy normális térképük se volt. Na erről ennyit.
Elsőnek egy fontos figyelmeztetés. Aki régen járt errefelé, az ne a régi helyén keresse a bejáratot, az megszűnt. Tovább kell menni még kb 1 km-t (már ha Alcsútdoboz felől jöttünk) és ahol az út erősen balra kanyarodik, ott kell jobbra befordulni. 100 m-re egy kiépített parkoló található.
Röviden az Arborétum történelméről:
Az Arborétum Magyarország egyik legszebb angol parkja, József nádor kezdte meg a kiépítését az 1820-as évektől kezdve. Ő volt az első Habsburg, aki Magyarországon birtokot vett, így az Ő leszármazottjait tekintjük a Habsburgok magyarországi ágának. A kastély Pollack Mihály tervei alapján készült, Magyarország egyik legnagyobb klasszicista kastély volt. Azért csak volt, mert ellentétben a csehekkel, ezt a II. világháború után kifosztották és felgyújtották. Erről az útikönyvek nem szoktak írni (a helyiek mesélték, amikor a geodéziai felmérést készítettem, meg sok más "érdekes" dolgot, de azokat le se merem írni). Így a kastélyból csak a homlokzat egy torzója maradt meg. Az angol parkot Tost Károly, a schönbrunni kertépítő tervezte.
Normál esetben nem most mentem volna errefelé, de egyszer már meg akartam nézni a híres alcsúti hóvirágmezőt. 4 féle hóvirág alkot több ezer m2-es hóvirág mezőt, ezt igazán megnézni kell és nem olvasni róla. E miatt a szokásos szerda-vasárnapi nyitva tartás április végéig mindennapos (végre egy rugalmas alkalmazkodás a tényekhez!). A 4 féle hóvirág tábláját lefényképeztem, a terepen nem lehetett megkülönböztetni azokat, nagyon-nagyon egyformák voltak. Maga a park nagyon szép, bár nekem a vácrátóti jobban tetszik, de ez csak az én egyéni ízlésem. Ami viszont tényleg nem tetszett - hogy egy kicsit morogjak is - az az, hogy a tórendszert egy teljesen oda nem illő fehér! műkővel (vagy mű márvánnyal?) kerítették be. Iszonyúan ronda. Ettől függetlenül (meg Budapesthez elég közel van) érdemes egyszer-egyszer erre jönni, főleg nyáron, amikor zöld minden. A hunyorok már virágzás előtt állnak!
1. kiegészítés: Idén (2017. 03) ismét eljöttem ide, hogy immár családilag megnézzük a hóvirágzást. Sajnos azt kell mondanom, hogy nagyon magyar módon lett megszervezve az egész (az Arborétum részéről) , vagyis pocsékul. Arra valószínűleg nem számítottak, hogy ilyen sokan jönnek, az egész falu dugig volt autókkal (és ezt szó szerint kell érteni), mi is csak a templom után tudtunk leparkolni. Innen kb. még 2 km az Arborétum bejárata, mivel azt már korábban áthelyezték ide, vagyis a falutól a legtávolabbi végébe. Ez azt jelenti, hogy a parkoló helytől több mint 2 km-t kellett elsétálni a tömött autósor között (járda egy darab sem), majd beállni egy kb 300 m-es sorba a pénztárnál. Szerencsére a feleségem észrevette, hogy kitettek a placcra egy kis asztalt egy új pénztárossal és ott gyorsan megvásárolta a jegyeket. Ez után megnéztük az Arborétumot, szép volt a hóvirágzás, de most nem erről írok. Ugyanis a hóvirág mezők a park azon részén vannak, amelyek az út mentén lévő kőfal mellett találhatóak. Így gyakorlatilag vissza kellett menni a régi bejárathoz, hogy mindent meg lehessen nézni. Ez után elvárták volna, hogy menjünk vissza a bejárathoz és onnan le a faluba. Ezzel az alábbi a baj: nem az a probléma, hogy ennyit nem tud kirándulni az ember, de mi is beterveztünk egy időintervallumot, amit rá akartunk szánni erre az ügyre és azért vannak nagyon sokak, akik nem bírnak ilyen plusz távokat megtenni különböző okok miatt. Pl. meg kellett volna nyitni az alsó kaput, hogy legalább ki lehessen onnan menni és ezzel kb. 2 plusz km-t meg lehetett volna takarítani. Nem, helyette egy őr őrizte a kaput. Természetesen a helyszínen (az Arborétumban) egyetlen illetékest nem lehetett találni, akivel lehetett volna értekezni. Így, többek között Mi is, azt választottuk, hogy kimásztunk a nem túl magas kőkerítésen az útra, megtakarítva ezt a 2 km-t (ugyanis ebédelni szerettünk volna valahol és ha ezt a távot is megtesszük, akkor kb. du 4 felé tudtunk volna eljutni egy vendéglőbe. A szervezetlenség és a parkolási hely hiánya miatt így is plusz 1 órát gyalogoltunk. Egyébként végül is Biatorbágyon ebédeltünk a Mediterrán Grill étteremben, ez viszont tényleg jó volt, mindenkinek ajánlom). Szóval káosz volt a köbön! Ha valaki erre szeretne járni, ezt vegye figyelembe. A most készült képek az aláírásnál kapnak egy 2-es indexet.


Címkék: magyarország, alcsútdoboz, arborétum, botanikus kert, hóvirág
Webcím: http://utazaskatalogus.blogspot.com/2011/05/utazasai...

Közvetlen link:
Térkép beillesztése saját weblapba, blogba: [?]

Új hozzászólás írása előtt be kell jelentkezni!

 
szalay2 hozzászólása 8 hónap 20 napja érkezett
Itt az 1. kiegészítés az Arborétumhoz, célszerű elolvasni annak, aki erre készül a hóvirágzáskor! (ez a jó változat)
 
 
szalay2 hozzászólása 8 hónap 20 napja érkezett
Itt az 1. kiegészítés az Arborítumhoz, célszerű elolvasni annak, aki erre készül a hóvirágzáskor!
Láttad már?
Címke felhő

anglia, ausztria, balaton, budapest, csehország, duna, egyiptom, egypt, erdély, erdő, felső-ausztria, fénylánc, folyó, geocaching, geoláda, görögország, gps útvonal, hegy, horvátország, hotel, hungary, ireland, írország, italia, kastély, kirándulás, látnivaló, lengyelország, linz, london, magyarország, mc-bubu, múzeum, németország, nyaralás, oberösterreich, olasz köztársaság, olaszország, otthon, österreich, park, pécs, reggio lazio, repubblica italiana, rom, roma, róma, románia, rome, spanyolország, strand, svájc, szabadidő, szállítás, sziget, szlovákia, szlovénia, táj, templom, tenger, tengerpart, természet, , tunézia, túra, tündüs & zo-, vár, város, víz, worldwalk

Navigációs hivatkozások kihagyásaKezdőlap » Itt voltam Copyright © 2007-2017 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva! | Készült: Animare Stúdió | Ügyfélszolgálat |
| Hírek | Facebook | Blog | Oldaltérkép | Sajtószoba | Felhasználási feltételek | Adatvédelem |