Lengyelország, Oswiecim, Auschwitz Birkenau

MC-BUBU
Legnagyobb családfák
Legújabb hozzászólások
Legtöbbször nézték
Legtöbb szavazat
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

| Regisztráció | Jelszó? |
 

Legtöbb hely
Legújabb videofilmek
Legtöbb hozzászólás

Megosztás és letöltés: Oswiecim, Auschwitz Birkenau
AUSCHWITZ I-II. BIRKENAU
AUSCHWITZ BIRKENAU 2 (Régi fényképekkel illusztrálva)
Helyszín: Lengyelország, Oswiecim, Auschwitz Birkenau
Lengyelország
   50,034547   19,180509

 
6 év 4 hónapja érkezett
MC-BUBU itt volt: Lengyelország, Oswiecim, Auschwitz Birkenau
8753
0
0
42
2
2011. augusztus 14.
A szörnyűség folytatása. A hely valóban megfogja az embert. Elgondolkodtató és hátborzongató így élőben látni ezeket a barakkokat, épületeket, a felrobbantott romokat...
A második tábor. Megsemmisítő táborként hozták létre, és az egész táborkomplexumban ez volt a legnagyobb. 1941 őszén kezdték építeni az anyatábortól 3 km-re levő Brezinka falu területén, ahonnan kitelepítették a lengyel lakosságot és lebontották a házakat. Az alapanyagot jórészben a falu házai szolgálták. Itt építették ki a megszállt Európában a legnagyobb méretű és számú berendezéseket, gázkamrákat a tömeges megsemmisítésre, és itt ölték meg a legtöbbjüket az ide deportált zsidóknak.
1942-től a tábor (I és II Birkenau) az emberiség történelmének legnagyobb tömeggyilkosságának helyszínévé alakult át. Az Auschwitzba deportált zsidók nagy többségét (férfiakat, nőket, gyermekeket) a megérkezésük után közvetlenül a birkenaui tábor gázkamráiba vitték.
SS katonák fényképei bizonyítják, hogy az ide deportáltak a vonatról leszállva egyből egy szelekción vettek részt. Külön a nők és gyermekek, külön a férfiak, majd az orvosok szétválasztották az erőseket és gyengéket, öregeket, gyermekeket. Akiket munkaképesnek minősítettek, a táborokba, akiket munkaképtelennek, a gázkamrákba irányították. A szállítmány kb. 70-75 %-a egyből a gázkamrákba került. Vannak fényképek a szállításról, a gázkamrákról, gázkamráknál halálukra várókról, a válogatásokról.
Becslés szerint mintegy 1.1 millió zsidót, 150 ezer lengyelt, 23 ezer cigányt, kb 15 ezer szovjet hadifoglyot deportáltak ide, és rajtuk kívül még több ezret az egyéb nemzetek tagjaiból. Többségük itt, e táborban lelte halálát. A háború vége felé az SS igyekezett eltűntetni a bűntények nyomait. A dokumentációk nagy részét elégették, szétszerelték a gázkamrákat, valamint megsemmisítették a krematóriumokat. A menetelésre képes foglyokat a birodalom belsejébe irányították át. A szovjet hadsereg mindössze 7000 foglyot talált itt, 1945 januárjában.
A tégla és fabarakkokban többszáz foglyot zsúfoltak be. A barakkok tele voltak haldokló emberek nyögésével, a veríték, a mosdatlan testek és ürülék bűzével, hemzsegtek a tetvek és a patkányok.
A Birkenau táborrész szauna nevű épületében vették fel és fertőtlenítették azokat az újonnan érkezett foglyokat, akiket kényszermunkára terveztek. Itt került sor egy másik szelekcióra is, amelyen a terhes nőket egyből a gázkamrákba irányítottak. Előtte van egy tó, melybe a gázkamrák emberi hamvait szórták. A szauna épületében a látogatók úgy haladnak, ahogy a deportáltaknak kellett haladniuk az értékeik elvételétől kezdve a kijáratig.
A Birkenaui gázkamrák felépítése és üzembe helyezése során az Auschwitz I gázkamrájának használatát fokozatosan megszűntették, végleg 1943 júliusában leállították. Míg az I-es krematóriumban napi 340 holttestet égettek el, itt Birkenauban 1440-et egy krematóriumban. Három működött a tábor területén és egy a táboron kívül.

Forrás: Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum kiadványa


Címkék: oswiecim, auschwitz, birkenau, gázkamra, krematórium, tábor, ss, nácizmus, náci, lengyelország, túra, kirándulás, mc-bubu, zsidó, bűn, szenvedés, terror, gyilkosság, áldozat, bubuvideo
Webcím: http://www.auschwitz.org.pl

Közvetlen link:
Térkép beillesztése saját weblapba, blogba: [?]

Új hozzászólás írása előtt be kell jelentkezni!

Még nem érkezett hozzászólás.
Láttad már?
Címke felhő

anglia, ausztria, balaton, budapest, csehország, duna, egyiptom, egypt, erdély, erdő, felső-ausztria, fénylánc, folyó, geocaching, geoláda, görögország, gps útvonal, hegy, horvátország, hotel, hungary, ireland, írország, italia, kastély, kirándulás, látnivaló, lengyelország, linz, london, magyarország, mc-bubu, múzeum, németország, nyaralás, oberösterreich, olasz köztársaság, olaszország, otthon, österreich, park, pécs, reggio lazio, repubblica italiana, rom, roma, róma, románia, rome, spanyolország, strand, svájc, szabadidő, szállítás, sziget, szlovákia, szlovénia, táj, templom, tenger, tengerpart, természet, , tunézia, túra, tündüs & zo-, vár, város, víz, worldwalk

Navigációs hivatkozások kihagyásaKezdőlap » Itt voltam Copyright © 2007-2017 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva! | Készült: Animare Stúdió | Ügyfélszolgálat |
| Hírek | Facebook | Blog | Oldaltérkép | Sajtószoba | Felhasználási feltételek | Adatvédelem |