Magyarország, Gyömrő, a Tájház, SzG3

szalay2
szalay2:
adatlapja
Családfája:
szalay2 még nem készítette el a családfáját.
Legnagyobb családfák
Legújabb hozzászólások
2 hónap 24 napja érkezett
Lacus: Mint kiindulási bázis, innen a Villa Puntá-ból mentünk Portorož-ba,...

2 hónap 26 napja érkezett
szalay2: Igen és ez ajánlható mindenkinek, még a túrázást sem nagyon kedvelőknek,...

2 hónap 27 napja érkezett
Horizont: Hát ez nagyon jó lehetett :)

3 hónap 3 napja érkezett
Horizont: Csodálatos :)

3 hónap 13 napja érkezett
Horizont: Ez nagyon érdekes volt, hírét se hallottam eddig. Köszi :)

Legtöbbször nézték
Legtöbb szavazat
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

| Regisztráció | Jelszó? |
 

Legtöbb hely
Legújabb videofilmek
Legtöbb hozzászólás

Megosztás és letöltés: Gyömrő, a Tájház, SzG3
Helyszín: Magyarország, Gyömrő, a Tájház, SzG3
Magyarország
   47,414044   19,391698

 
3 év 2 hónapja érkezett
szalay2 itt volt: Magyarország, Gyömrő, a Tájház, SzG3
2653
0
1
9
0
2014. augusztus 18.
Sziasztok, Gábor vagyok!
Szerencsére már igen sok településen gondot fordítanak arra, hogy az örökségüket megőrizzék és azt be is mutassák. Így van ez Gyömrőn is, itt is található egy tájház (ami egyben a település egyetlen múzeuma is).
A Tájház közadakozásból valósult meg és 1983-ban nyitotta meg a kapuit. Azóta folyamatosan fejlődik. 1995-ben készült el a faoszlopos tornác, majd 2003 után elkészült az épület teljes felújítása, a tetőszerkezet cseréje, a villamoshálózat felújítása és a tárgyak tisztítása, digitális leltárba vétele és részbeni restaurálása. Később még korszerű vizesblokkot is építettek.
A ház jól illeszkedik a hagyományos falusi fésűs utcaképbe. A tájház épülete téglaalapra épült, tetejét hornyolt cserép fedi. (Korábban nádzsúp volt)
A tájház helységei:
pitvar
füstös konyha
tiszta szoba ("nagy ház")
"kis ház"
Most lépjünk be a házba:
" Az első ajtón belépve a pitvarba jutunk, ahol a kenyérdagasztás eszközeit, a vizespadot, tároló edényeket helyeztek el. A füstös konyhát két paraszt-barokk oszlopon nyugvó, tányérokkal, köcsögökkel díszített boltív választja el. A szabad tűzhelyen a főzésre szolgáló cserépedények, a vasháromláb - egy korábbi főzési technika emlékei. A szemközti oldalon, a szobát fűtő kemence nyílása mellett, a sütés eszközei, tároló edények láthatók. A konyhából a nyílt tűzről áramló füst a szabad kéményen át távozott. A széles kürtő a tartósításra szánt szalonna, kolbász, sonka füstölésére is lehetőséget biztosított.
A pitvarból jobbra nyílik az első szoba, a "tisztaszoba" vagy "nagyház". Az elsősorban reprezentációs célokat szolgáló szoba padlózata döngölt föld, amelyre házi szövésű rongypokrócokat terítettek. A sarkos elrendezésű helyiségben a boglyakemencével átellenesen áll a sarokpad és az asztal, amelyen református hagyomány szerint mindig biblia és zsoltáros könyv volt. Szintén felekezeti jellemző az "Aradi tizenhárom"-ról készült olajnyomat, és az oldalfalon elhelyezkedő tükörbe tűzött Kossuth-kép. A tükör alatt áll a sublót, amelyben elsősorban az ünnepi viselet darabjai kaptak helyet. A másik két sarkot az ágyak foglalták el. Az ajtó melletti, fekhelyként szolgáló ágyon a régi, fehér vászonviselet darabjai vannak. Az átelenben álló, bagolyfejes díszítésű vetett ágy a család gazdagságát reprezentálta. A szobában látható bútorzat csaknem egészében özv. Karsai Lászlóné ajándéka, aki férje szüleinek hagyatékát adományozta a Tájház javára.
A pitvarból balra nyíló hátsószoba, "kis ház" a köznapi élet színtere volt. Itt kerül bemutatásra a kenderfeldolgozás és a fonás-szövés munkafolyamatának eszközkészlete." (Co.: UtazzItthon.hu).
Az egész látogatással kapcsolatban szerencsém volt, mivel hétfőn jártam erre, de valamilyen foglalkozás volt éppen az udvaron, ezért udvariasan (alliteráció!) bekéredzkedtem (ez vidék (jó értelemben és nem hajtottak el)), így meg tudtam nézni az egészet. Érdemes tájékozódni, mivel a nyitva tartás eléggé hektikusnak tűnt nekem, valamint folyamatosan vannak bemutatók és foglalkozások, ezekről is érdemes információkat beszerezni. Egy jó strandolás (Tófürdő!) előtt vagy után érdemes megnézni!


Címkék: gyömrő, tájház, magyarország
Webcím: http://utazaskatalogus.blogspot.hu/2011/05/utazasaim...

Közvetlen link:
Térkép beillesztése saját weblapba, blogba: [?]

Új hozzászólás írása előtt be kell jelentkezni!

Még nem érkezett hozzászólás.
Láttad már?
Címke felhő

anglia, ausztria, balaton, budapest, csehország, duna, egyiptom, egypt, erdély, erdő, felső-ausztria, fénylánc, folyó, geocaching, geoláda, görögország, gps útvonal, hegy, horvátország, hotel, hungary, ireland, írország, italia, kastély, kirándulás, látnivaló, lengyelország, linz, london, magyarország, mc-bubu, múzeum, németország, nyaralás, oberösterreich, olasz köztársaság, olaszország, otthon, österreich, park, pécs, reggio lazio, repubblica italiana, rom, roma, róma, románia, rome, spanyolország, strand, svájc, szabadidő, szállítás, sziget, szlovákia, szlovénia, táj, templom, tenger, tengerpart, természet, , tunézia, túra, tündüs & zo-, vár, város, víz, worldwalk

Navigációs hivatkozások kihagyásaKezdőlap » Itt voltam Copyright © 2007-2017 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva! | Készült: Animare Stúdió | Ügyfélszolgálat |
| Hírek | Facebook | Blog | Oldaltérkép | Sajtószoba | Felhasználási feltételek | Adatvédelem |