Horvátország, Hum, a világ legkisebb városa

bbonyar
Legnagyobb családfák
Legújabb hozzászólások
4 hónap 26 napja érkezett
Lacus: Mint kiindulási bázis, innen a Villa Puntá-ból mentünk Portorož-ba,...

4 hónap 28 napja érkezett
szalay2: Igen és ez ajánlható mindenkinek, még a túrázást sem nagyon kedvelőknek,...

4 hónap 29 napja érkezett
Horizont: Hát ez nagyon jó lehetett :)

5 hónap 5 napja érkezett
Horizont: Csodálatos :)

5 hónap 15 napja érkezett
Horizont: Ez nagyon érdekes volt, hírét se hallottam eddig. Köszi :)

Legtöbbször nézték
Legtöbb szavazat
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

| Regisztráció | Jelszó? |
 

Legtöbb hely
Legújabb videofilmek
Legtöbb hozzászólás

Megosztás és letöltés: Hum, a világ legkisebb városa
Helyszín: Horvátország, Hum, a világ legkisebb városa
Horvátország
   45,348345   14,050999

 
6 év 4 hónapja érkezett
bbonyar itt volt: Horvátország, Hum, a világ legkisebb városa
5360
2
3
30
0
2011. augusztus 16.
A Guinness Rekordok Könyve szerint ez a világ legkisebb városa. Mindössze 17 (más források szerint 6) állandó lakossal rendelkezik a Belső-isztriai település. Legalább egy tucat hegytetőre épült kis városka található a félszigeten, de Hum eldugott volta miatt ide még viszonylag kevés turista érkezik. Buzet felől jövet már az ide vezető út is érdekes a szűk, de jó minőségű kanyargós út miatt.
A települést részben a városfalak, részben a lakóházak külső falai védik. Legújabb épületei a 16. századból származnak! Ekkor erősítették meg a városfalakat, és új templomot is építettek. A XVI. századig a városnak 240 lakosa volt, a XX. század elején már 400, 1970 táján pedig már csak 10.
A középkorban Hum városa a közeli Roč városával együtt fontos glagolita központ volt.
A városba a főkapun keresztül jutunk be. Itt pár glagolita kőtábla olvasható.
A város egyik fő látványossága a Szent Jeromos templom. A legrégebbi és a leghíresebb freskók a kis Szent Jeromos templomban láthatóak Hum temetőjében. Ezek a freskók a XII. század második feléből származnak és ritka példányait képezik a Isztriai freskófestészetnek. Bár a freskók készítőjének a személye nem ismert, de művei komoly szaktudásról tesznek tanúbizonyságot a freskófestés területén, freskói általában román stílusban készültek, de erős bizánci behatással. A festett falakon számos glagolita felirat olvasható.
A templomban egyházi kegytárgyak komoly gyűjteménye található, mint például kései gótikus kelyhek és szentségtartók, valamint egyéb kegytárgyak. Ez nem meglepő, hiszen Hum egy időben az Aquileai Pátriáka székhelye volt.
A templom festett falain körülbelül 40 glagolita nyelvű graffiti (falfirka) olvasható. Nagy részük a XII-XVII században került oda.
A templomokba nem mentünk be, mert mind zárva volt. Nyitvatartási idő nem volt rajtuk, és a kulcsokat se kértük el . A templomok belsejéről csak most, utólag találtam leírást:P
A XI. század óta Hum az egyik legjelentősebb glagolita központ volt, itt még a XX. század elején is használták a glagolita írásmódot, többek között emléktáblákon.
A glagolita írásosságnak állít emléket a 7 km hosszú Aleja glagoljašán" (Glagolita sétány). A sétány egyik vége a Roč-domb lábánál kezdődik, és a humi kapunál ér véget.
A városkában van két kis bolt is, itt szuvenírként helyi italokat vásárolhatunk - pálinkákat, borokat, illetve mézet és lekvárokat. Mindezeket díszcsomagolásban is kérhetjük.
Csak a Humska Konoba-ban lehet megkóstolni a helyi brandy különlegességet, amely szőlőből, fehér fagyöngyből és még négy különböző gyógynövényből készül. Ennek a különleges italnak a neve Biska. A recept több mint 2000 éves. Ez a recept az egykori druidák és kelták hagyatéka, akik akkoriban a vidéket lakták. A fehér fagyöngy az ősi kelták egyik kultikus növénye volt. A Biska híres gyógyhatásáról. Kiemelkedő eredménnyel kezelhető általa az érelmeszesedés, illetve stabilizálja a magas és alacsony vérnyomást, továbbá, mint minden párlat, kitűnő gondűző:) Jelenleg csak a Humska Konoba beavatottai ismerik a receptet, melyet egy humi szerzetestől kaptak.


Címkék: horvátország, város

Közvetlen link:
Térkép beillesztése saját weblapba, blogba: [?]

Új hozzászólás írása előtt be kell jelentkezni!

 
bbonyar hozzászólása 6 év 4 hónapja érkezett
Mi is majdnem kihagytuk. Még jó, hogy indulás előtt kicsit körbenéztem a Google Earth-ön. Ott találtam még jó pár érdekes helyet, de azokra már nem jutott idő.
Nekem az utazás alatt ez a hely tetszett a legjobban.
 
 
Horizont hozzászólása 6 év 4 hónapja érkezett
Látod mi is elhúztunk az A8-ason és kihagytunk egy ilyen gyöngyszemecskét! De hála neked legalább így látom (hogy mit veszítettem)!!
Láttad már?
Címke felhő

anglia, ausztria, balaton, budapest, csehország, duna, egyiptom, egypt, erdély, erdő, felső-ausztria, fénylánc, folyó, geocaching, geoláda, görögország, gps útvonal, hegy, horvátország, hotel, hungary, ireland, írország, italia, kastély, kirándulás, látnivaló, lengyelország, linz, london, magyarország, mc-bubu, múzeum, németország, nyaralás, oberösterreich, olasz köztársaság, olaszország, otthon, österreich, park, pécs, reggio lazio, repubblica italiana, rom, roma, róma, románia, rome, spanyolország, strand, svájc, szabadidő, szállítás, sziget, szlovákia, szlovénia, táj, templom, tenger, tengerpart, természet, , tunézia, túra, tündüs & zo-, vár, város, víz, worldwalk

Navigációs hivatkozások kihagyásaKezdőlap » Itt voltam Copyright © 2007-2018 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva! | Készült: Animare Stúdió | Ügyfélszolgálat |
| Hírek | Facebook | Blog | Oldaltérkép | Sajtószoba | Felhasználási feltételek | Adatvédelem |