Magyarország, Ajka, SzG3

szalay2
szalay2:
adatlapja
Családfája:
szalay2 még nem készítette el a családfáját.
Legnagyobb családfák
Legújabb hozzászólások
2 hónap 26 napja érkezett
Lacus: Mint kiindulási bázis, innen a Villa Puntá-ból mentünk Portorož-ba,...

2 hónap 28 napja érkezett
szalay2: Igen és ez ajánlható mindenkinek, még a túrázást sem nagyon kedvelőknek,...

2 hónap 29 napja érkezett
Horizont: Hát ez nagyon jó lehetett :)

3 hónap 5 napja érkezett
Horizont: Csodálatos :)

3 hónap 15 napja érkezett
Horizont: Ez nagyon érdekes volt, hírét se hallottam eddig. Köszi :)

Legtöbbször nézték
Legtöbb szavazat
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

| Regisztráció | Jelszó? |
 

Legtöbb hely
Legújabb videofilmek
Legtöbb hozzászólás

Megosztás és letöltés: Ajka, SzG3
Helyszín: Magyarország, Ajka, SzG3
Magyarország
   47,106889   17,563977

 
5 éve érkezett
szalay2 itt volt: Magyarország, Ajka, SzG3
1455
3
1
18
0
2012. október 30.
Sziasztok, Gábor vagyok!
Nemrég Ajkára kellett mennem hivatalos ügyben így volt egy kis időm a városban, ami viszonylag kellemes meglepetést okozott nekem.
Az, hogy ez egy szocialista ipari város, többé-kevésbé tudott volt a számomra. A város magja egy nagy lakótelep. Az viszont szokatlan, hogy ezek a lakótelepi házak nagyon jól karban vannak tartva, a legtöbbön már az utólagos hőszigetelést is elvégezték. A házak között nagy parkok vannak, a legnagyobb a Városliget, ahol a csónakázó tó is található. A városban sok szobor is van, több neves szobrásztól, köztük Borsos Miklóstól.
Szerencsére a nagy szocialista városi kialakításnak nem estek áldozatul a templomok (nagyon más műemlék nincs itt), ezek közül kettő az ún. templomdombon található (a református és az evangélikus templomok). Ugyanitt található a Városi Múzeum is, ahol Fekete Istvánnak, Molnár Gábornak is van emlékszoba szentelve (érdekes, itt is van egy történelmi tűzoltó szivattyú, amelyhez hasonló szinte minden faluban ki van állítva).
A várostól délre található egy nagyon szép parkerdő is, szépen kiépített turista utakkal (itt találkoztam azzal az érdekes dologgal, hogy ahová besütött a nap, ott leolvadt a fákról a hó, itt az őszi színek domináltak, ahová pedig nem, ott szinte fekete-fehér télies színek voltak). Ugyanitt található a bányászati múzeum is, de ezt nem tudtam megnézni, mivel 11:00-kor nyitottak, addigra vissza kellett mennem.
A városban van még az Ajkai Kristály Gyár, ha igaz, ennek is van múzeuma.
Szerintem, ha valaki a 8-as úton közlekedik és éppen pihenni akar egy kicsit, akkor erre Ajka szerintem egy nagyon jó úti cél. Ha ezt egy kirándulással a parkerdőben és a bányászati múzeummal összeköti, akár egy egynapos kirándulás is elképzelhető itt (meg igen közel van még ide az úrkúti őskarszt és a szentgáli ősborókás is).
Nem hittem volna, hogy egy alapvetően ipari városban is jól érezheti magát az ember és jókat írhat róla (és ezt örömmel is tettem).


Címkék: magyarország, ajka, templom, parkerdő,
Webcím: http://utazaskatalogus.blogspot.hu/2011/05/utazasaim...

Közvetlen link:
Térkép beillesztése saját weblapba, blogba: [?]

Új hozzászólás írása előtt be kell jelentkezni!

 
szalay2 hozzászólása 4 év 11 hónapja érkezett
Még egy kiegészítés: rólam lehet tudni, hogy Szalay Gábor vagyok, de ki Ön?
 
 
szalay2 hozzászólása 4 év 11 hónapja érkezett
Kedves Ajkai Lakos! nem teljesen értem a hozzászólást. Ha azt akarja mondani, hogy plagizálok, akkor az így nézne ki: "A település környékén kőkorszaki leleteket is találtak, ami a kőkorszaki ember jelenlétét bizonyítja. i. e. 1000 körül kelták telepedtek le ezen a vidéken, elfoglalva az illírek földvárait. Ilyen földvárat fedezett fel Rómer Flóris, a Bakony jelentős kutatója, Töröktetőn, melyet Cservárnak neveztek el. A keltákat később rómaiak váltottak fel. A második századból előkerült egy olyan sírkő, melyet Publius Sextus Acurius Dexter és felesége Julia Prisca még életükben állíttattak maguknak. Még a rómaiak éltek itt, amikor megjelentek a hunok ezen a vidéken. Őket a keleti gótok, longobárdok, majd a 6. században az avarok követték. Később frankok és szlávok telepedtek le, velük találkoztak a honfoglaló magyarok. A 10. évszázadban Árpád fejedelem vezetésével elfoglalták a Dunántúlt, és megtelepedtek." (szöveg: Wikipedia). Igaz, van néhány bejegyzés (nem sok), ahol felhasználtam a Wikipediát, de ott forrásként feltüntettem. Ha nem ezt akarta írni, akkor nem ismer engem, ugyanis Én úgy nem vagyok, voltam, vagy leszek egy helyen, hogy arról előtte, utána nem tájékozódom. Pusztán csak meg kellene néznie az eddigi megnyilvánulásaimat, akár csak itt az "Itt voltam-on". Ilyen szövegeket, mint ennél az oldalnál, nekem kb. 10 percbe telik megírni, ezt inkább tényként írom, mint dicsekvésként (ez nem szokásom). Azt is tudni kell rólam, hogy nálam sokkal jobban Magyarországot csak kevesen ismerik, de ugyanez vonatkozik az eddig bejárt és be nem járt helyekre is (zömmel). Ritka hatalmas útleírás, útikönyv, város leírás gyűjteményem van, ezek egy jó része dedikálva van a szerzője által (Itt külön kiemelném Balázs Dénest, ha tudja, hogy kiről van szó). Azt viszont, hogy a munka helyemen hogyan vagyok leterhelve, az adott információkból szerintem nem tudja eldönteni. A végén azért szeretném megkérdezni, mit is akart mondani, írni a bejegyzésével, egyáltalán mi célból született, főleg, hogy egyáltalán nem írtam kedvezőtlen kritikát a városáról, pedig azt is megírom, ha úgy érzem helyesnek? Üdvözlettel! Gábor
 
 
takacsi hozzászólása 4 év 11 hónapja érkezett
Kedves Gábor!

Úgy látom, hogy Ön nincs megfelelően terhelve a munkahelyén!

Ha szűk egy napos "hivatalos ügyben" tett kirándulás mellett ennyi információt összegyüjtött egy Ön részére ismeretlen városról akkor Ön egy zseni, vagy a szöveget és az anyagot készen kapta!

Üdvözlettel: egy ajkai lakos
Láttad már?
Címke felhő

anglia, ausztria, balaton, budapest, csehország, duna, egyiptom, egypt, erdély, erdő, felső-ausztria, fénylánc, folyó, geocaching, geoláda, görögország, gps útvonal, hegy, horvátország, hotel, hungary, ireland, írország, italia, kastély, kirándulás, látnivaló, lengyelország, linz, london, magyarország, mc-bubu, múzeum, németország, nyaralás, oberösterreich, olasz köztársaság, olaszország, otthon, österreich, park, pécs, reggio lazio, repubblica italiana, rom, roma, róma, románia, rome, spanyolország, strand, svájc, szabadidő, szállítás, sziget, szlovákia, szlovénia, táj, templom, tenger, tengerpart, természet, , tunézia, túra, tündüs & zo-, vár, város, víz, worldwalk

Navigációs hivatkozások kihagyásaKezdőlap » Itt voltam Copyright © 2007-2017 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva! | Készült: Animare Stúdió | Ügyfélszolgálat |
| Hírek | Facebook | Blog | Oldaltérkép | Sajtószoba | Felhasználási feltételek | Adatvédelem |