Ausztria, Vorau, az ágostonos kanonokrend kolostora, SzG3

szalay2
szalay2:
adatlapja
Családfája:
szalay2 még nem készítette el a családfáját.
Legnagyobb családfák
Legújabb hozzászólások
3 hónap 19 napja érkezett
Lacus: Mint kiindulási bázis, innen a Villa Puntá-ból mentünk Portorož-ba,...

3 hónap 21 napja érkezett
szalay2: Igen és ez ajánlható mindenkinek, még a túrázást sem nagyon kedvelőknek,...

3 hónap 21 napja érkezett
Horizont: Hát ez nagyon jó lehetett :)

3 hónap 28 napja érkezett
Horizont: Csodálatos :)

4 hónap 7 napja érkezett
Horizont: Ez nagyon érdekes volt, hírét se hallottam eddig. Köszi :)

Legtöbbször nézték
Legtöbb szavazat
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

| Regisztráció | Jelszó? |
 

Legtöbb hely
Legújabb videofilmek
Legtöbb hozzászólás

Megosztás és letöltés: Vorau, az ágostonos kanonokrend kolostora, SzG3
Helyszín: Ausztria, Vorau, az ágostonos kanonokrend kolostora, SzG3
Ausztria
   47,404130   15,888177

 
4 év 6 hónapja érkezett
szalay2 itt volt: Ausztria, Vorau, az ágostonos kanonokrend kolostora, SzG3
765
1
3
24
0
2013. május 12.
Sziasztok, Gábor vagyok!
Pöllau felől jövet ez volt a következő uticélom. Igen nagy kiterjedésű a kolostor és szépen rendbehozták, azonban már most elmondom, magán a kolostor épültetén kívül nem sok látnivaló van (ami van, arról később írok majd), jelenleg igen sokféle polgári célra hasznosítják az épületeket: háztartási iskola lányok számára (60 ágyas kollégiummal), étterem, családi lakások, stb.
Néhány szó a történatéről: a kolostort III. Ottokar alapította (1163-ban). Mivel ez is beletartozott a magyar-osztrák határvidékbe (az osztrák oldalon), átalakították kolostor erőddé, különös tekintettel a török, magyar, kuruc betörésekre. Érdekes, úgy érzékeltem mintha a kurucot egy külön nemzetnek tartanák a magyar mellett, pedig nem azok (lásd még: a Tenkes kapitánya). Na mindegy. Amikor feloszlatták az osztrák szerzetesrendeket, ez maradt az egyetlen ágostonos kanonokrendi kolostor, amelyet nem oszlatták fel. Később bencések költöztek ide. 1940 áprilisában mégis feloszlatták a kolostort, öt évig szolgált náci pártiskolaként. A háború utolsó napjaiban igen erős támadás érte a kolostort, elsősorban gyújtó bombákat dobtak le, szerencsére a templomot nem érte találat.
Akkor nézzük a látnivalókat:
itt megint egy fontos információ: van vezetés is (6,50 Euró/fő/2013), de a legtöbb időt a templomban tölti a vezetés, a plusz csak a sekrestye és a könyvtár, ha valakit ezek nem annyira érdekelnek, a templomot önmagában és ingyen is meg lehet tekinteni.
Tehát a templom. Finoman szólva is az ultra barokk a legjobb fogalom a belső kialakítására. MAgát a templomot 3 év alatt építették fel, de a belső beremndezés kialakítása 50 évbe került. A templombelső, mint írtam, barokk kialakítású, rendkívül jó állapotban. Külön kiemelném a szószéket és az oltárt, mint a barokk kiemelkedő alkotásait. Ez után meg lehet tekinteni a sekrestyét (ezt már vezetéssel), ami akkora, mint egy kisebb falusi templom, pompás bútorokkal. A legszebb a könyvtár. Itt közel 20 000 könyv található, közöttük 415 kézirat, 215 korai nyomtatvány. Egy igen érdekes technikatörténeti dolog: itt található az első WIFI. Ez két parabola antenna szerű dolog a terem két végében. Ha az egyik végén belesuttogunk az egyik hangtölcsérbe, akkor a másik oldalon tökéletesen lehet hallani (kipróbáltam, tényleg működik. A vezető belesuttogta németül, hogy egy, kettő, három és tényleg jól lehetett hallani). Ez azt a célt szolgálta, hogy az olvasókat ne zavarják az újabb könyvrendelések, az egyik végén leadták a rendelést (suttogva), a másik végén a könyvtáros meg vette a rendelést.
Visszatérve a kolostorra, a nagy terjedelme miatt elég sok időt vesz igénybe a megtekintése, de érdemes, mert nagyon szép. Kívülről is meg lehet tekinteni, meg innen indul egy túraösvény is.


Címkék: ausztria, vorau, kolostor, ágostonos, kanonok
Webcím: http://utazaskatalogus.blogspot.hu/2011/05/utazasaim...

Közvetlen link:
Térkép beillesztése saját weblapba, blogba: [?]

Új hozzászólás írása előtt be kell jelentkezni!

 
Horizont hozzászólása 4 év 6 hónapja érkezett
Ez csodaszép hely!
Láttad már?
Címke felhő

anglia, ausztria, balaton, budapest, csehország, duna, egyiptom, egypt, erdély, erdő, felső-ausztria, fénylánc, folyó, geocaching, geoláda, görögország, gps útvonal, hegy, horvátország, hotel, hungary, ireland, írország, italia, kastély, kirándulás, látnivaló, lengyelország, linz, london, magyarország, mc-bubu, múzeum, németország, nyaralás, oberösterreich, olasz köztársaság, olaszország, otthon, österreich, park, pécs, reggio lazio, repubblica italiana, rom, roma, róma, románia, rome, spanyolország, strand, svájc, szabadidő, szállítás, sziget, szlovákia, szlovénia, táj, templom, tenger, tengerpart, természet, , tunézia, túra, tündüs & zo-, vár, város, víz, worldwalk

Navigációs hivatkozások kihagyásaKezdőlap » Itt voltam Copyright © 2007-2017 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva! | Készült: Animare Stúdió | Ügyfélszolgálat |
| Hírek | Facebook | Blog | Oldaltérkép | Sajtószoba | Felhasználási feltételek | Adatvédelem |