Magyarország, ÖSKÜ, Via Magna kőgát

MC-BUBU
Legnagyobb családfák
Legújabb hozzászólások
3 hónap 19 napja érkezett
Lacus: Mint kiindulási bázis, innen a Villa Puntá-ból mentünk Portorož-ba,...

3 hónap 21 napja érkezett
szalay2: Igen és ez ajánlható mindenkinek, még a túrázást sem nagyon kedvelőknek,...

3 hónap 21 napja érkezett
Horizont: Hát ez nagyon jó lehetett :)

3 hónap 28 napja érkezett
Horizont: Csodálatos :)

4 hónap 7 napja érkezett
Horizont: Ez nagyon érdekes volt, hírét se hallottam eddig. Köszi :)

Legtöbbször nézték
Legtöbb szavazat
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

| Regisztráció | Jelszó? |
 

Legtöbb hely
Legújabb videofilmek
Legtöbb hozzászólás

Megosztás és letöltés: ÖSKÜ, Via Magna kőgát
ÖSKÜ, Via Magna gátja
Helyszín: Magyarország, ÖSKÜ, Via Magna kőgát
Magyarország
   47,171650   18,099618

 
1 év 2 hónapja érkezett
MC-BUBU itt volt: Magyarország, ÖSKÜ, Via Magna kőgát
1651
0
1
11
1
2015. augusztus 2.
Öskü és Várpalota között egy letűnt, ókori civilizáció, a Római Birodalom kőgátja található a 8-as főút alatt. Építésének időpontja az I. - II. század fordulójára tehető. Egy itt létrehozott tó, a Kikeri-tó völgyzáró gátja volt, és egyben megteremtette a lehetőséget a völgyön való áthaladásra is. A gát tetején húzódott az egykori római hadiút, a Via Magna. Az utak építése a kor mérnöki csúcsteljesítményét jelentették, hiszen a kiemelt hadiutak többnyire méteres kő alappal és egy légió vonulásához megfelelő szélességgel rendelkeztek. A kivitelezés során a vonalvezetésüket többnyire katonai szempontok határozták meg, ezért a szorosokat elkerülték és a dombvonulatok tetején egyenes vonalban igyekeztek az útvonalat vezetni. Az útba eső terepakadályokat különböző megoldásokkal /hidak, töltések/ igyekeztek legyőzni. Mivel az utakon folyamatosan közlekedtek, ezért azok vízelvezetése nagyon fontos volt, ezt árkok, csatornák és támfalak alkalmazásával oldották meg.
Az Aquincumot Rómával összekötő út gátja 158 méter hosszú, 6 - 7,5 m. széles és 4,5 méter magas.
Egyes feltételezések szerint a XV. században épülhetett, azonban erre nincs semmilyen utalás. A középkorban feltételezhetően csupán csak felújították. Római kori létezésére utal a hadiút, az utak római kori építésének módja valamint egy másik, bizonyítottan római eredetű kőgát, a Pátkai tározó ókori gátja, amely már erősen romos állapotban van. Azt nem védték a fölé húzott későbbi utak. Mindkét gát kváderkövekből épült. A középkori úthálózat egyértelműen a római jól megépített úrhálózatra épült.
A látványos oldal a főút északi oldalán található. A másik oldalon valószínűleg azért nem láthatóak a nyomai, mert a főút eredetileg 2x1-es nyomsávját 2x2-re bővítették és ennek eshetett áldozatul a déli rész, ami most az úttest alatt található.
Az út alatt átmenni száraz cipőben nem lehet, csupán a fele útig van pereme a kis csatornának.
Megközelítése egyszerű, Veszprém felől a 8-as főúton Öskü után egy kis földúton balra és jobbra is érdemes leparkolni. Veszprém felől a gát teljes egészében a bal (északi) oldalon megtekinthető. Érdekes látvány.
A terület fontos régészeti terület, azonban komolyabb, kormeghatározást is segítő feltárás még nem volt. A gát a közeli Bántapusztai bánya köveiből épült.
Legendák szerint Mátyás király még úszott ebben a tóban. Ma már a tó északabbra található, ma ez a terület mocsaras, zsombékos.


Címkék: kőgát, középkor, római-kor, ókor, via magna, mc-bubu, magyarország, hungary, 8-as főút, várpalota, öskü, bakony,
Webcím: https://bakony-balaton.hu/hu/telepulesek/osku

Közvetlen link:
Térkép beillesztése saját weblapba, blogba: [?]

Új hozzászólás írása előtt be kell jelentkezni!

Még nem érkezett hozzászólás.
Láttad már?
Címke felhő

anglia, ausztria, balaton, budapest, csehország, duna, egyiptom, egypt, erdély, erdő, felső-ausztria, fénylánc, folyó, geocaching, geoláda, görögország, gps útvonal, hegy, horvátország, hotel, hungary, ireland, írország, italia, kastély, kirándulás, látnivaló, lengyelország, linz, london, magyarország, mc-bubu, múzeum, németország, nyaralás, oberösterreich, olasz köztársaság, olaszország, otthon, österreich, park, pécs, reggio lazio, repubblica italiana, rom, roma, róma, románia, rome, spanyolország, strand, svájc, szabadidő, szállítás, sziget, szlovákia, szlovénia, táj, templom, tenger, tengerpart, természet, , tunézia, túra, tündüs & zo-, vár, város, víz, worldwalk

Navigációs hivatkozások kihagyásaKezdőlap » Itt voltam Copyright © 2007-2017 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva! | Készült: Animare Stúdió | Ügyfélszolgálat |
| Hírek | Facebook | Blog | Oldaltérkép | Sajtószoba | Felhasználási feltételek | Adatvédelem |