Ausztria, Lockenhaus (Léka), Burg Lockenhaus, SzG3

szalay2
szalay2:
adatlapja
Családfája:
szalay2 még nem készítette el a családfáját.
Legnagyobb családfák
Legújabb hozzászólások
3 hónap 19 napja érkezett
Lacus: Mint kiindulási bázis, innen a Villa Puntá-ból mentünk Portorož-ba,...

3 hónap 21 napja érkezett
szalay2: Igen és ez ajánlható mindenkinek, még a túrázást sem nagyon kedvelőknek,...

3 hónap 21 napja érkezett
Horizont: Hát ez nagyon jó lehetett :)

3 hónap 28 napja érkezett
Horizont: Csodálatos :)

4 hónap 7 napja érkezett
Horizont: Ez nagyon érdekes volt, hírét se hallottam eddig. Köszi :)

Legtöbbször nézték
Legtöbb szavazat
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

| Regisztráció | Jelszó? |
 

Legtöbb hely
Legújabb videofilmek
Legtöbb hozzászólás

Megosztás és letöltés: Lockenhaus (Léka), Burg Lockenhaus, SzG3
Helyszín: Ausztria, Lockenhaus (Léka), Burg Lockenhaus, SzG3
Ausztria
   47,403774   16,424367

 
4 év 8 hónapja érkezett
szalay2 itt volt: Ausztria, Lockenhaus (Léka), Burg Lockenhaus, SzG3
747
0
0
13
0
2013. március 12.
Sziasztok, Gábor vagyok!
Ha rápillantunk a térképre, akkor ilyenkor bosszankodhatunk csak igazán, mert ez a vár a határtól csak kb. 2 km-re esik légvonalban az osztrák oldalra (a határállomástól persze több, kb. 6-7 km). Ha a mi oldalunkon maradt volna, akkor jelenleg Mo. leglátványosabb vára lenne. De nem maradt.
Könnyű megtalálni, mert ahogy jövünk a határ felől, már messziről látszik, ahogy a hegyen trónol a hatalmas vár. A jelzésnél balra kell kanyarodni, majd néhány száz méterre parkolót találunk. Itt az autót letéve a várkapun léphetünk be a vár területére. A vár körbejárható, ezt érdemes is megtenni, mert igen látványos minden oldalról (aki esetleg madártávlatból is meg akarja tekinteni, az menjen az Irottkő felé menő úton egy kicsit, ez az út meredeken emelkedik a község központjából felfelé, és igen jó kilátást kap a várra). Az alsó vár felől közelíthetjük meg a vár belsejét. itt van a pénztár is, mert tovább már csak fizetés ellenében lehet menni. Ezt sajnos most megtenni nem tudtam, mert húsvét után nyitnak (úgy látszik, hogy az osztrák várak, kastélyok téli álmot alszanak).
A története olyan szempontból érdekes, hogy itt sorra bukkannak fel a híres magyar történelmi családok nevei: Kőszegiek, Kanizsaiak, Nádasdyak, Eszterházyak, stb. Az érdekessége az, hogy az 1700-as évektől itt már csak az uradalmi cselédek és a tisztségviselők laktak, a vár urai nem. A várat csak gazdasági épületnek használták, pld. a lovagterem készletraktár volt.
Ezt a várat (ellentétben az osztrák oldalon lévőkkel, amelyeket többek között a magyar támadások ellen építettek) az osztrák betörések megállítására építették. A törökök elfoglalták, de a szovjet csapatok is hatalmas dúlást végeztek, ekkor a teljes belső berendezés megsemmisült. Magából a várból is csak az osztrák államszerződés megkötése után vonultak ki. 1968-ban Paul Anton Keller osztrák író vette meg. A fellegvárban gyógyintézetet, az alsó várban panziót alakítottak ki. 1980-óta a Prof. Paul Anton Keller-Alapítvány tulajdonában van. A fokozatos felújítás alatt restaurálták a várkápolnát, a lovagtermet, szállodát, vendéglőt alakítottak ki.
A várlátogatás előtt vagy után érdemes a vár körül is egy jót sétál, itt folyik az a Gyöngyös patak, amelyet Szombathellyel kapcsolatban már említettem, csak itt még Güns (Kőszeg) patak a neve. A vár alatt nagy halastavak találhatóak, ezek is látványosak a várral együtt.


Címkék: ausztria, lockenhausen, léka, vár, güns, patak
Webcím: http://utazaskatalogus.blogspot.hu/2011/05/utazasaim...

Közvetlen link:
Térkép beillesztése saját weblapba, blogba: [?]

Új hozzászólás írása előtt be kell jelentkezni!

Még nem érkezett hozzászólás.
Láttad már?
Címke felhő

anglia, ausztria, balaton, budapest, csehország, duna, egyiptom, egypt, erdély, erdő, felső-ausztria, fénylánc, folyó, geocaching, geoláda, görögország, gps útvonal, hegy, horvátország, hotel, hungary, ireland, írország, italia, kastély, kirándulás, látnivaló, lengyelország, linz, london, magyarország, mc-bubu, múzeum, németország, nyaralás, oberösterreich, olasz köztársaság, olaszország, otthon, österreich, park, pécs, reggio lazio, repubblica italiana, rom, roma, róma, románia, rome, spanyolország, strand, svájc, szabadidő, szállítás, sziget, szlovákia, szlovénia, táj, templom, tenger, tengerpart, természet, , tunézia, túra, tündüs & zo-, vár, város, víz, worldwalk

Navigációs hivatkozások kihagyásaKezdőlap » Itt voltam Copyright © 2007-2017 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva! | Készült: Animare Stúdió | Ügyfélszolgálat |
| Hírek | Facebook | Blog | Oldaltérkép | Sajtószoba | Felhasználási feltételek | Adatvédelem |