Egyiptom, Luxor, Karnak templom

Ildikó Kiss
Legnagyobb családfák
Legújabb hozzászólások
4 hónap 23 napja érkezett
Lacus: Mint kiindulási bázis, innen a Villa Puntá-ból mentünk Portorož-ba,...

4 hónap 25 napja érkezett
szalay2: Igen és ez ajánlható mindenkinek, még a túrázást sem nagyon kedvelőknek,...

4 hónap 26 napja érkezett
Horizont: Hát ez nagyon jó lehetett :)

5 hónap 2 napja érkezett
Horizont: Csodálatos :)

5 hónap 11 napja érkezett
Horizont: Ez nagyon érdekes volt, hírét se hallottam eddig. Köszi :)

Legtöbbször nézték
Legtöbb szavazat
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

| Regisztráció | Jelszó? |
 

Legtöbb hely
Legújabb videofilmek
Legtöbb hozzászólás

Megosztás és letöltés: Luxor, Karnak templom
Helyszín: Egyiptom, Luxor, Karnak templom
Egyiptom
   25,718966   32,657107

 
4 év 9 hónapja érkezett
Ildikó Kiss itt volt: Egyiptom, Luxor, Karnak templom
3462
1
0
6
0
2013. január 6. - 2013. január 13.
Érdemes megnézni a Karnak templom romjait, hiszen ebben az emberiség által valaha épített legnagyobb templomegyüttesben 30 fáraó uralkodott és építkezett.

Amúgy romjaiban is lenyűgöző ez a komplexus, főleg a gigantikus oszlopcsarnok, ahol 134 darab papiruszfejes hieroglifás oszlop a maga 21, illetve 15 méteres magasságával kelt mágikus hatást. Körülbelül négy kitárt karú ember képes csak átölelni egy-egy oszlopot.

A PTAH- templomot 1900-ban kezdték feltárni. A munkálatokat megnehezítette, hogy a munkások féltek a helytől, ahol hét kisgyermek tűnt el, és emiatt a „gyermekek sírja"-ként emlegették.

A szent tó mellett áll egy szkarabeusz szobor, a hiedelem szerint 7-szer kell az órajárás irányával ellentétesen körbefutni és akkor teljesül egy kívánságod. Ha 14-szer futod körbe akkor kettőt kívánhatsz, ha 21-szer, vagy többször kerülöd meg akkor elszédülsz és napszurást kapsz! Itt végre nekem is melegem lett, bár egyszersem futottam a bogár körül mégis teljesült a vágyam és feltöltődhettem a napon, mint egy napelem. „Gem-pa-aton"= „A Napkorong megtaláltatott".

A romok közt kóvályogva soha nem tudhattad hol ugrik eléd egy alamizsnára vadászó egyiptomi... az egyik éppen oda cövekelt le ahonnan megfelelő szögben fényképezhetted volna az egyik szoborcsoportot, aztán nagylelkűen tartotta a markát, hogy „good fotómotív"... egy öreg arab be akart csalni egy kis sötét kamrába, hogy kobrát mutat... persze leintettem, mert nem voltam a kobrájára kíváncsi, mégha megkönnyezteti akkor se! Amúgyis mint észrevettem ezekbe a kis kamrákba jártak be a munkások vizelni.

Egy eunuch férfi (mert olyan vékony hangja volt mint egy kasztrált háremőrnek) egy kőtáblához hívott minket és mire észrevettem magam már bevont egy szkarabeusz- rituáléba. Ez abból állt, hogy megfogta a csuklóm, a kezem rátette a bogár képére, majd a szivemre, fejemre és ezt többször megismételte, de mikor a hasamhoz érintette és aztmondta „for baby", akkor erőteljesen lesöprögettem magamról az áldását! „NO BÉÈBIIII!!" -förmedtem rá. Szerintem még máig is ott áll fölbegyökerezett lábbal és kigúvadt szemekkel amennyire ledöbbent a tiltakozásom láttán!

Kifelé menet is nagy hatása van a kosfejü szfinxek oszlopsorának.


Címkék: egyiptom, luxor, karnak templom
Webcím: http://hu.wikipedia.org/wiki/Luxori_templom

Közvetlen link:
Térkép beillesztése saját weblapba, blogba: [?]

Új hozzászólás írása előtt be kell jelentkezni!

 
Ildikó Kiss hozzászólása 4 év 9 hónapja érkezett
Amúgy romjaiban is lenyűgöző ez a komplexus, főleg a gigantikus oszlopcsarnok, ahol 134 darab papiruszfejes hieroglifás oszlop a maga 21, illetve 15 méteres magasságával kelt mágikus hatást. Körülbelül négy kitárt karú ember képes csak átölelni egy-egy oszlopot. A PTAH- templomot 1900-ban kezdték feltárni. A munkálatokat megnehezítette, hogy a munkások féltek a helytől, ahol hét kisgyermek tűnt el, és emiatt a „gyermekek sírja"-ként emlegették. A szent tó mellett áll egy szkarabeusz szobor, a hiedelem szerint 7-szer kell az órajárás irányával ellentétesen körbefutni és akkor teljesül egy kívánságod. Ha 14-szer futod körbe akkor kettőt kívánhatsz, ha 21-szer, vagy többször kerülöd meg akkor elszédülsz és napszurást kapsz! Itt végre nekem is melegem lett, bár egyszersem futottam a bogár körül mégis teljesült a vágyam és feltöltődhettem a napon, mint egy napelem. „Gem-pa-aton"= „A Napkorong megtaláltatott". A romok közt kóvályogva soha nem tudhattad hol ugrik eléd egy alamizsnára vadászó egyiptomi... az egyik éppen oda cövekelt le ahonnan megfelelő szögben fényképezhetted volna az egyik szoborcsoportot, aztán nagylelkűen tartotta a markát, hogy „good fotómotív"... egy öreg arab be akart csalni egy kis sötét kamrába, hogy kobrát mutat... persze leintettem, mert nem voltam a kobrájára kíváncsi, mégha megkönnyezteti akkor se! Amúgyis mint észrevettem ezekbe a kis kamrákba jártak be a munkások vizelni. Egy eunuch férfi (mert olyan vékony hangja volt mint egy kasztrált háremőrnek) egy kőtáblához hívott minket és mire észrevettem magam már bevont egy szkarabeusz- rituáléba. Ez abból állt, hogy megfogta a csuklóm, a kezem rátette a bogár képére, majd a szivemre, fejemre és ezt többször megismételte, de mikor a hasamhoz érintette és aztmondta „for baby", akkor erőteljesen lesöprögettem magamról az áldását! „NO BÉÈBIIII!!" -förmedtem rá. Szerintem még máig is ott áll fölbegyökerezett lábbal és kigúvadt szemekkel amennyire ledöbbent a tiltakozásom láttán!
Láttad már?
Címke felhő

anglia, ausztria, balaton, budapest, csehország, duna, egyiptom, egypt, erdély, erdő, felső-ausztria, fénylánc, folyó, geocaching, geoláda, görögország, gps útvonal, hegy, horvátország, hotel, hungary, ireland, írország, italia, kastély, kirándulás, látnivaló, lengyelország, linz, london, magyarország, mc-bubu, múzeum, németország, nyaralás, oberösterreich, olasz köztársaság, olaszország, otthon, österreich, park, pécs, reggio lazio, repubblica italiana, rom, roma, róma, románia, rome, spanyolország, strand, svájc, szabadidő, szállítás, sziget, szlovákia, szlovénia, táj, templom, tenger, tengerpart, természet, , tunézia, túra, tündüs & zo-, vár, város, víz, worldwalk

Navigációs hivatkozások kihagyásaKezdőlap » Itt voltam Copyright © 2007-2018 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva! | Készült: Animare Stúdió | Ügyfélszolgálat |
| Hírek | Facebook | Blog | Oldaltérkép | Sajtószoba | Felhasználási feltételek | Adatvédelem |