Magyarország, KÖVESKÁL, Sóstókáli templom és palota rom, Kornyi-tó

MC-BUBU
Legnagyobb családfák
Legújabb hozzászólások
4 hónap 24 napja érkezett
Lacus: Mint kiindulási bázis, innen a Villa Puntá-ból mentünk Portorož-ba,...

4 hónap 26 napja érkezett
szalay2: Igen és ez ajánlható mindenkinek, még a túrázást sem nagyon kedvelőknek,...

4 hónap 27 napja érkezett
Horizont: Hát ez nagyon jó lehetett :)

5 hónap 3 napja érkezett
Horizont: Csodálatos :)

5 hónap 13 napja érkezett
Horizont: Ez nagyon érdekes volt, hírét se hallottam eddig. Köszi :)

Legtöbbször nézték
Legtöbb szavazat
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

| Regisztráció | Jelszó? |
 

Legtöbb hely
Legújabb videofilmek
Legtöbb hozzászólás

Megosztás és letöltés: KÖVESKÁL, Sóstókáli templom és palota rom, Kornyi-tó
Helyszín: Magyarország, KÖVESKÁL, Sóstókáli templom és palota rom, Kornyi-tó
Magyarország
   46,869228   17,612091

 
1 év 9 hónapja érkezett
MC-BUBU itt volt: Magyarország, KÖVESKÁL, Sóstókáli templom és palota rom, Kornyi-tó
890
0
1
27
0
2013. augusztus 18.
A koordináta a Sóstókáli templomromé, azonban párszázméteres közelségében van egy másik rom, egy középkori Pusztapalotáé. Sóstókál falu maradványai még fellelhetők a bozótok, facsoportok alatt.
Érdemes megemlíteni az út másik oldalán elhelyezkedő Kornyi-tavat is. Tehát összességében egy nagyon kellemes kirándulás tehető a vidékre.
Sóstókál falu nevének első említése 1389-ből való. Kuriális nemesek lakták és birtokolták. Temploma egyenes záródású 13. századi építmény, csúcsíves ablakkeretekkel. A múlt században még a tornya is állott. Ma már csak a szentély feletti, terméskőből rakott diadalív hívja fel magára a figyelmet.
A templomromtól kb. 200 méterre találjuk a palotaromot. Minden bizonnyal Sóstókál faluhoz tartozó középkori eredetű, nagy méretű palota állt itt hajdan. Két épület falai mutatkoznak egymás mellett. A nagyobbik a nyomokból ítélve emeletes lehetett. Okleveles adat a palotáról nem maradt fenn.
A Kornyi-tavat az útról nem nagyon lehet látni, de Veszprémi Imrének a tó melletti, kis dombon álló szoborcsoportját észre lehet venni. A szobrokon kicsit túlhaladva, az út mellett egy kis parkolóban lehet megállni, onnan gyalog kell menni. Innen, a parkolóból kis túrával elérhető a már említett két rom is, valamint a kővágóőrsi kőtenger. Mélysége 0,5-1 m. Ritkán ugyan, de néha ki is szárad. Keve András híres ornitológus több mint 100 vándor és fészkelő fajt figyelt itt meg. A tó a törmelékes dolomitból és agyagból álló vízzáró altalajnak köszönhetően jött létre. Lefolyástalan vizét csak a csapadék pótolja. Körülötte derékmagas sásos zsombékosok és pár centis gyepszőnyegű száraz rétek váltják egymást. Aki horgászni szeretne, vagy egyszerűen egy szép kis tavat látni, annak ajánlható a Kornyi-tó.
Gyönyörű séta tehető a hegyekkel, vulkánokkal övezett Káli-medencében.
A “Kornyita” a Balaton-felvidéki nemzeti park része, Jancsó Miklós kedvenc filmforgatási helyszíne.


Címkék: köveskál, kővágóörs, sóstókáli templomrom, rom, templom, kornyi-tó, pusztapalota, középkor, mc-bubu, hungary, magyarország,
Webcím: http://vaskarika.hu/hirek/reszletek/7323/balaton-fel...

Közvetlen link:
Térkép beillesztése saját weblapba, blogba: [?]

Új hozzászólás írása előtt be kell jelentkezni!

Még nem érkezett hozzászólás.
Láttad már?
Címke felhő

anglia, ausztria, balaton, budapest, csehország, duna, egyiptom, egypt, erdély, erdő, felső-ausztria, fénylánc, folyó, geocaching, geoláda, görögország, gps útvonal, hegy, horvátország, hotel, hungary, ireland, írország, italia, kastély, kirándulás, látnivaló, lengyelország, linz, london, magyarország, mc-bubu, múzeum, németország, nyaralás, oberösterreich, olasz köztársaság, olaszország, otthon, österreich, park, pécs, reggio lazio, repubblica italiana, rom, roma, róma, románia, rome, spanyolország, strand, svájc, szabadidő, szállítás, sziget, szlovákia, szlovénia, táj, templom, tenger, tengerpart, természet, , tunézia, túra, tündüs & zo-, vár, város, víz, worldwalk

Navigációs hivatkozások kihagyásaKezdőlap » Itt voltam Copyright © 2007-2018 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva! | Készült: Animare Stúdió | Ügyfélszolgálat |
| Hírek | Facebook | Blog | Oldaltérkép | Sajtószoba | Felhasználási feltételek | Adatvédelem |